A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Картопляна міль – ненажерливий шкідник

Дата: 26.07.2021 15:18
Кількість переглядів: 1130

Фото без описуКартопляна міль  - карантинний шкідник, який пошкоджує картоплю ( бульби та вегетативну частину), томати, баклажани, тютюн та деякі дики пасльонові. В Україні картопляна міль, в основному, шкодить картоплі, особливо при зберіганні, знижуючи якість бульб. Основну згубну діяльність виконують личинкові стадії , які шкодять в полі та в сховищах.

       Батьківщина картопляної молі - Південна Америка, звідки шкідник широко розповсюдився на всі континенти. В Україні картопляна міль поширена в основному на півдні: в  Запорізькій, Одеській, Херсонській, Донецькій  областях.

      Метелик розміром 12 – 16 мм, передні крила коричнево-сірі, з темнішим внутрішнім краєм, жовтими лусочками й темно-коричневими штрихами. Гусениця завдовжки 8 – 10  мм, жовтувато-рожева чи сіро-зелена з поздовжньою смужкою посередині спини. Живлячись, гусениці створюють міни на листках, харчуючись тканиною листя та залишаючи верхній і ніжній епідерміс листа недоторканим. Харчуються переважно молодим листям. Типовим пошкодженням в бульбах є личинкові ходи, заповнені екскрементами , що робить бульби картоплі непридатними до вживання. Здорові бульби заражаються від хворих бульб, таким чином при зберіганні може бути знищений весь врожай. Бульби картоплі, що сильно пошкоджені картопляною міллю стають непридатними для посадки та переробки. Самостійно картопляна міль  може переміщуватись на відстань до 1 км між культурами.  На великі відстані переміщується із зараженими бульбами.

     Необхідно сказати, що в даний час стовідсотково ефективних засобів боротьби не розроблено.

     На територію України забороняється ввозити бульби картоплі які не перевірені на наявність картопляної молі. Забороняється також ввозити плоди томатів, баклажанів та інших пасльонових культур із зон зараження країн розповсюдження картопляної молі. У випадку виявлення шкідника проводиться знезараження вантажів. В період вегетації регулярно проводити обстеження пасльонових культур на виявлення шкідника. Також рекомендується знищувати бур’яни родини пасльонових, як резерватор шкідника. Рекомендується застосовувати у період вегетації інсектициди дозволені «Переліком пестицидів …», а у сховищах бульби обробляють біопрепаратими. У боротьбі з картопляною міллю у зоні її поширення і в районах можливого поширення необхідно суворо дотримуватися карантинних обмежень та виконувати комплекс організаційно-господарських, агротехнічних та винищувальних заходів, направлених на локалізацію та ліквідацію первинних вогнищ заселення.

 

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь