A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Не знищуйте бджіл! Вони дуже потрібні природі!

Дата: 26.04.2022 12:46
Кількість переглядів: 205

  Пасічникування - досить важка і клопітка робота, задля досягнення певного результату потрібно пройти шлях далеко не один рік, і на цьому шляху трапляється безліч різноманітних перешкод. Одним із найбільших каменів спотикання на шляху пасічників є отруєння бджіл пестицидами, або хімічний токсикоз.

Саме у травні-квітні, коли аграрії обробляють свої поля, відбувається масова загибель бджіл.  

Якщо бджоли принесли в вулик невелику кількість отруєного пилку, то процес вимирання бджіл розтягується іноді на все літо.

Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог ст. 30 Закону України “Про бджільництво” від 2 лютого 2000 року №1492-III (1492-14), суворому дотриманні регламентів застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин. Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001- 98 та “Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл”, які є обов'язковими для виконання, передбачено:

· профілактика отруєння бджіл базується на суворому дотриманні регламентів застосування токсичних для бджіл речовин; асортимент, норми, кратність застосування пестицидів і агрохімікатів повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповнень до «Переліку»;

· завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства сповіщає власників пасік, населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь і об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт в радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;

· обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при швидкості вітру до 3-4 м/с, як виняток, у похмурі і прохолодні дні допускається проведення обробок у денні години;

· не допускають обробку квітучих медоносів під час масового льоту бджіл.

                       Шановні добродії - сільськогосподарські товаровиробники! 

Велике прохання: з метою збереження життєдіяльності  комах-опилювачів - бджіл, не пізніше ніж за три доби до хімічних обробок полів сповіщати про це власників пасік та органи місцевого самоврядування, не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл і саму обробку проводити у вечірні або ранкові години за відсутності вітру.

Дякуємо за розуміння! Бережіть бджіл!

Адже бджоли – це не тільки мед, а ще і врожай багатьох фруктових культур.  Перелік рослин, які не дають плодів без комах-опилювачів, доволі великий. Причому 80 відсотків роботи з їх опилення виконують саме бджоли.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь