A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

21 травня – День Європи.

Дата: 20.05.2022 11:24
Кількість переглядів: 286

Фото без опису

Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День Європи.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що грунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права та враховує інтереси всіх учасників.

День Європи для України і її жителів це особливе свято. Й справа тут не в тому, що географічно Україна є центром Європи. Скоріш за все день Європи в Україні важливий завдяки прагненню нашої держави стати повноправним членом Європейської спільноти.

Цього дня давайте побажаємо собі терпіння та рішучості у справі становлення України в якості дійсно Європейської держави. Але спочатку – виженемо орків з нашої землі! Перемога скоро! Перемога за нами! Все буде Україна!

Фото без опису

 

З історичних джерел:

ЄС – це сім’я демократичних Європейських країн, які об’єдналися заради миру та процвітання

Країни, що входять до його складу, заснували спільні інституції, яким було делеговано частину їхніх суверенних повноважень, завдяки чому стало можливо демократично приймати рішення з конкретних питань, які становлять спільний інтерес, на європейському рівні. ЄС створив динамічний спільний ринок, в якому люди, послуги, товари і капітал пересуваються вільно. Він намагається зробити так, щоб внаслідок соціального прогресу та справедливої конкуренції якомога більше людей могли скористатися перевагою спільного ринку.

 

Історичні корені Євросоюзу

Після Другої світової війни західноєвропейські країни поставили перед собою питання майбутнього Європи, що, і вважається початком європейської інтеграції. 

 

Хронологія розширення ЄС


2007

Шосте розширення ЄС (Болгарія, Румунія)

2004

П'яте розширення ЄС (Чехія, Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Угорщина, Мальта, Польща, Словенія, Словаччина)

2002

Завершений процес запровадження євро

1999

Починає діяти економічний та монетарний союз

1997

Підписана Амстердамська угода

1995

Четверте розширення (Австрія, Швеція, Фінляндія)

1992

Підписана Угода про Європейський Союз (Маастрихтська угода)

1989

Падіння Берлінської стіни

1986

Єдиний Європейський Акт

1986

Третє розширення (Іспанія і Португалія)

1981

Друге розширення (Греція)

1973

Перше розширення Європейського Співтовариства (Великобританія, Данія та Ірландія)

1957

Німеччиною, Францією, Італією та країнами Бенілюкс утворені Європейське Економічне Співтовариство та Євратом (Римська угода)

1951

Утворене Європейське співтовариство вугілля і сталі (Паризька угода)

1950

Декларація Шумана

 

 Інституції Європейського Союзу 
Європейський Союз побудований за інституційною системою, яка є винятковою в світі. Верховенство права є фундаментальним принципом Європейського Союзу.

Існує три головні законотворчі інституції ЄС: Європейський Парламент, Рада Європейського Союзу, Європейська Комісія. Цей "інституційний трикутник" доповнюється ще двома інституціями – Судом Європейського Союзу та Судом Аудиторів, а також п’ятьма іншими європейськими органами. На додаток було засновано ще 19 спеціалізованих агенцій, які займаються, зокрема, технічними, науковими та питаннями управління.

Державні мови Європейського Союзу 

15 квітня 1958 року Рада постановила, що офіційні мови країн-членів повинні стати як офіційними мовами Співтовариства, так і робочими мовами установ Співтовариства. 
Офіційна мова кожної країни-члена є офіційною мовою ЄС. Оскільки кілька держав-членів мають ту саму офіційну мову, то це означає, що існує 21 офіційна мова: чеська, датська, голландська, англійська, естонська, фінська, французька, німецька, грецька, угорська, італійська, португальська, іспанська, шведська, латвійська, литовська, мальтийська, польська, словацька, словенська, ірландська (з 1 січня 2007, але з обмеженням).

Єдина валюта 
У 1992 році було прийнято рішення створити в рамках ЄС Економічно-валютний союз (ЕВС) і запровадити єдину європейську валютну одиницю, управління якою мав здійснювати Європейський центральний банк. Єдина європейська валюта – євро – стала реальністю 1 січня 2002 року у 12 з 15 країн ЄС. З 1 січня 2007 року до єврозони приєдналась і Словенія.

Прапор ЄС 
Прапор ЄС – це коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. В різних традиціях „12” є символічним числом, що означає абсолютну досконалість.

Європейський прапор представляє ідеал об’єднання народів Європи. Прапор залишається незмінним протягом років, не зважаючи на розширення ЄС. 
Пізніше Рада Європи закликала інші європейські установи прийняти той самий прапор, і у 1983 році його затвердив Європейський Парламент. Усі європейські інституції використовують його з початку 1986 року. 

Європейський гімн 
У широкому значенні – це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з Дев’ятої симфонії  Людвіга вана Бетховена.  У фінальній частині симфонії Бетховен поклав на музику „Оду до радості”, Фрідріха фон Шиллера.
У 1972 році Рада Європи  схвалила бетховенську тему „Оди до радості” у якості свого гімну. Диригент Герберт фон Караян написав три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано, духових інструментів і симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.

У 1985 році гімн було схвалено президентами та главами урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу. Гімн ЄС – це утвердження спільних цінностей та їх єднання в усьому розмаїтті національних відмінностей і не має на меті замінити існуючі національні гімни країн ЄС.

 

За інформацією http://www.library.te.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь