A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Інформаційний матеріал щодо додаткової соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб

Дата: 25.05.2022 15:32
Кількість переглядів: 757

                 Фото без опису

Департамент соціального захисту населення інформує:

ЮНІСЕФ спільно з Міністерством соціальної політики України реалізує проект щодо додаткової соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення

5 квітня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №405 «Про реалізацію спільного з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) проекту щодо додаткових заходів соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення».

Спільним проектом передбачені додаткові заходи соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення, зокрема надання додаткової грошової допомоги за рахунок коштів ЮНІСЕФ наступним категоріям сімей:

- сім’ям, до складу яких входять троє і більше дітей, з яких не менш як одна дитина не досягла двох років;

- сім’ям, до складу яких входять двоє і більше дітей, з яких не менш як одна дитина має інвалідність.

Для отримання допомоги один з повнолітніх членів сім’ї, яка належить до визначених категорій, подає заявку на отримання допомоги шляхом заповнення форми на отримання допомоги на офіційному веб-сайті ЮНІСЕФ register.unicef.org. 

У заявці зазначається інформація про всіх членів сім’ї, до якої додається документальне підтвердження належності сім’ї до визначених категорій та номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги.

За результатами розгляду ЮНІСЕФ поданої заявки та перевірки достовірності зазначеної в ній інформації, зокрема щодо належності сім’ї до визначених категорій, на контактний номер телефону надсилається повідомлення про прийняте рішення щодо виплати допомоги.

Сума грошової допомоги на місяць складає 2220 грн на кожного члена сім’ї, але не більше як на п’ять осіб. Виплата допомоги здійснюється одноразово одним платежем із розрахунку на три місяці.

Крім того, розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Дізнатися важливі деталі щодо реєстрації та отримання допомоги можна на сайті https://www.unicef.org/ukraine/spilno-cash-transfers або зателефонувавши за номером гарячої лінії “Спільно” 0 800 600 017 (безоплатно, працює щодня з 8:00 до 22:00).

 

         Допомога від благодійної організації ООН «Право на захист».

 

Агентством ООН у справах біженців у партнерстві з БФ «Право на захист» розпочато  збір даних для надання грошової допомоги людям, які були змушені покинути свої домівки внаслідок воєнних дій.

Розмір допомоги становить 2220 грн на особу на місяць і буде виплачуватися одноразово відразу за 3 місяці із розрахунку на кожного члена вашого домогосподарства.

Якщо людина була зарахована на фінансову допомогу в розмірі 2220 грн/особа/місяць від іншого агентства ООН/гуманітарної організації, така особа не може бути зарахована на допомогу УВКБ ООН. Це один і той самий вид допомоги, який реалізують різні агенції. Тому списки будуть перевірені, щоб видалити дублікати.

По грошову допомогу можуть звернутися особи, громадяни України та особи, що мають посвідку на постійне проживання в Україні, які були вимушені залишити місце проживання після 24.02.2022, через ведення активних бойових дій, та тимчасово проживають на території реалізації програми. Програма не розповсюджується на ВПО 2014року.

Для реєстрації домогосподарства достатньо присутності одного представника родини із оригіналами документів на кожного члена родини, які переїхали з ним. У разі відсутності оригіналів документів, реєстрація домогосподарства можлива лише за фізичної присутності всіх членів родини.

До членів такого домогосподарства можуть входити всі члени родини, з наявними родинними зв'язками (двоюрідні сестри/браття, племінники, бабуся/дідуся) а також подружжя, що проживає разом, але не перебуває у шлюбі.

Для реєстрації необхідно мати: паспорт (свідоцтво про народження для дитини) та ІНН кожного члена домогосподарства, якого ви реєструєте.

Люди, які втратили чи пошкодили документи також можуть звернутися по грошову допомогу, можна зареєструватися за будь яким іншим документом, що засвідчує особу (водійське посвідчення, є-документ ДІЯ, пенсійне посвідчення та ін.).

Щоб зареєструватися, дізнайтеся про найближчий до Вас пункт реєстрації на офіційній сторінці БФ «Право на захист» right protection  або за телефоном гарячої лінії УВКБ ОНН 0 800 307 711.

У місті Полтава зареєструватися можна буде  за адресами:   вул. Ковпака, 3, вул. Європейська, 9,   вул. Європейська, 100, згідно графіку: ПН-ПТ, НД з 09-00 до 18-00.  Станом на 16.05.2022 року запис черги тимчасово припинено.

Через великий попит на реєстрацію, у більшості пунктів діє черга за записом. Можливості запису в чергу онлайн не передбачено.

Зазвичай, локації приймають тих, хто записався у чергу раніше. На місці можна записатися у чергу на наступні дні. Новий запис обмежений на 1 тиждень вперед. По досягненню кількості записів, яку локація зможе обробити, запис буде припинений. За рухом черги ви можете спостерігати у телеграм каналі, доступ до якого отримаєте під час
реєстрації в чергу на місці. Для запису у чергу документи не потрібні.

Сума допомоги на всіх членів зареєстрованого домогосподарства буде перерахована на одного члена родини, вказаного під час реєстрації одним з наступних шляхів:

-шляхом переказу на банківський рахунок через фінансову установу Rapyd. Відповідні реквізити будуть занотовані протягом реєстрації (чи IВАN код)

Ви отримаєте наступне смс-повідомлення про зарахування коштів:

Вітаю! Вам надійшов переказ від УВКБ ООН у розмірі ХХХХ грн. Це єгрошова допомога для ВПО на 3 місяці. Гроші доступні на вашому картковому рахунку.

-через Укрпошту для тих сімей, які не мають банківського рахунку, або дані щодо банківського рахунку були введені невірно. Перелік відділень Укрпошти буде надано після реєстрації. Для отримання платежу цій людині необхідно прийти до відділення Укрпошти та пред'явити оригінал документу, що посвідчує особу;

Ви отримаєте наступне смс-повідомлення про отримання переказу:

Отримайте переказ №ХХХХХХХХХХ від УВКБ ООН у розмірі ХХХХ грн. Гроші доступні у відділенні Укрпошти.

 

Якщо сума переказу не відповідатиме  кількості зареєстрованих осіб?

Не хвилюйтеся, через перевантаження системи кошти були направлені нерівномірними частинами. У наступному переказі неточності буде враховано та ви отримаєте остаточну суму виплати одним платежем. Якщо ви отримали не всю суму на картку, зауважте що враховуючи обмеження для фінансових операцій постачальника фінансових послуг Rapyd загальні суми були поділені на 2-3 операції. Таким чином, люди отримають кілька смс  і кілька транзакцій.

Будь-яка допомога фізичним особам, що перебувають/перебували на територіях, де проводяться бойові дії, звільняється від сплати ПДФО та відповідно від військового збору, незалежно від суми такої допомоги. Згідно Закону №2120 про внесення змін до правил оподаткування благодійної допомоги. При зборі даних реєстратором, фізичним особам підприємцям рекомендовано надавати номер картки фізичної особи, що не стосується підприємницької діяльності.

 

   Міністерством соціальної політики України спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Швеції розроблено платформу єДопомога.
          Метою функціонування Платформи є надання допомоги кожному, хто постраждав внаслідок російської агресії. На платформі можна дізнатися, як отримати грошові кошти від держави, залишити заявку на допомогу або запропонувати підтримати інших у забезпеченні продуктами харчування, одягом, ліками, тощо.

 Платформа дозволяє громадянам швидко зареєструватися та залишити заявку на допомогу, яка може одночасно включати продукти харчування, засоби гігієни, ліки та інше. Також, на платформі реєструються благодійники.
     Для зручності благодійників передбачена можливість фільтрування замовлень: обрати область, місто, категорію товару, отримувача (фізичну чи юридичну особу) Отримати допомогу через платформу єДопомога можна двома способами:

 1. Онлайн – благодійник обирає заявку та оплачує з будь-якої країни світу Передплату єДопомога на суму 200, 500 або 1000 грн., а реципієнт допомоги отримує смс с кодом.

 Реципієнт допомоги самостійно відвідує один з магазинів «Сільпо», «Фора», «Фоззі» та інші, обираючи товари з тих категорій, що були вказані в заявці та показує або диктує код, отриманий в смс повідомленні.
   2. Допомога з рук в руки – доставляється за обраними благодійником заявками самостійно або поштовими операторами.

 Платформа єДопомога доступна за посиланням: https://edopomoga.gov.ua
     Допомогти іншим або попросити допомогу: https://social.edopomoga.gov.ua.

 

 Кабінетом Міністрів України 15 квітня 2022 р. прийнято Постанову  від № 445 «Про реалізацію спільного з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб»

виплата допомоги в рамках реалізації проекту здійснюється додатково без подання окремого звернення внутрішньо переміщеною особою на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, незалежно від отримання особою інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам;

для отримання допомоги Міністерство соціальної політики формує і передає Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців перелік внутрішньо переміщених осіб взаємоузгоджених вразливих категорій, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

До переліку вноситься така інформація про внутрішньо переміщену особу:

прізвище, ім'я та по батькові (за наявності);реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

останнє задеклароване/зареєстроване місце проживання (область та район);

місце, куди перемістилася особа (область та район);

кількість переміщених членів домогосподарства;

номер банківського рахунка (за стандартом IBAN);

контактний номер мобільного телефону.

Детальні умови реалізації проекту, категорії отримувачів допомоги та питання обміну інформацією для проведення виплат допомоги визначаються Меморандумом про співпрацю між Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців та Міністерством соціальної політики. Обробка персональних даних осіб здійснюється відповідно до законодавства про захист персональних даних;

за результатами розгляду інформації про внутрішньо переміщену особу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців на підставі проведеної внутрішньої перевірки на контактний номер мобільного телефону надсилається повідомлення про прийняте рішення щодо виплати допомоги;

виплата допомоги здійснюється в розмірі 2220 гривень на кожного члена сім'ї на місяць. Виплата допомоги здійснюється щомісяця протягом не менше ніж трьох місяців шляхом зарахування коштів на банківський рахунок внутрішньо переміщеної особи;

розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу домогосподарства для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.

Кабінетом Міністрів України 15 квітня 2022 р. прийнято Постанову  від № 446 «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою ООН проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб»

виплата допомоги в рамках реалізації проекту здійснюється додатково без подання окремого звернення внутрішньо переміщеною особою на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, незалежно від отримання особою інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам;

для отримання допомоги Міністерство соціальної політики формує і передає Всесвітній продовольчій програмі ООН перелік внутрішньо переміщених осіб взаємоузгоджених вразливих категорій, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб за черговістю дати включення відповідної інформації про таких осіб до Єдиної бази даних.

До переліку вноситься така інформація про внутрішньо переміщену особу:

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності);

дата народження;

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

останнє задеклароване/зареєстроване місце проживання (область та район);

кількість переміщених членів домогосподарства;

контактний номер мобільного телефону.

Детальні умови реалізації проекту, категорії отримувачів допомоги та питання обміну інформацією для проведення виплати допомоги визначаються Меморандумом про взаєморозуміння між Всесвітньою продовольчою програмою ООН та Міністерством соціальної політики. Обробка персональних даних осіб здійснюється Міністерством соціальної політики та уповноваженими партнерами Всесвітньої продовольчої програми ООН відповідно до законодавства про захист персональних даних;

за результатами розгляду інформації та проведеної перевірки щодо уникнення подвійних виплат, Всесвітною продовольчою програмою ООН надсилається повідомлення на контактний номер мобільного телефону з підтверджуючим кодом та інформацією про те, як отримати грошовий переказ;

виплата допомоги здійснюється в розмірі 2220 гривень на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більш як для трьох осіб. Виплата допомоги здійснюється щомісяця протягом трьох місяців через систему Міжнародних грошових переказів Western Union на території України, та через будь-якого іншого постачальника фінансових послуг, з яким у Всесвітньої продовольчої програми ООН укладено угоду, шляхом надсилання грошового переказу внутрішньо переміщеній особі;

розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу домогосподарства для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.

 

Ті, кому призначили допомогу, можуть отримати її через Western Union в ПриватБанку.

 Після оформлення допомоги Western Union надсилає код переказу в SMS-повідомленні на мобільний телефон отримувача.

Якщо немає мобільного телефону, треба ввести свої дані на сайті програми та отримати  код банківського переказу у паперовому вигляді на поточну адресу проживання.

Отримати переказ Western Union від ООН за кодом Western Union можна такими способами: через Приват24 (мобільний і веб);

у банкоматах, терміналах самообслуговування;

у відділеннях банку;

або зарахувати на картку по телефону клієнтської підтримки 3700 чи у Чат-онлайн.

Отримати гроші можна і через «Нову пошту». ВПО під час оформлення фінансової допомоги повинні обрати спосіб отримання допомоги «Нова пошта». Далі має прийти код від партнера ООН в Україні.

З цим кодом потрібно: прийти до відділення, сказати оператору, що потрібно отримати переказ від Western Union, назвати цей код, показати документ, що посвідчує особу.

Усі питання стосовно отримання допомоги можна вирішити, звернувшись до Всесвітньої продовольчої програми ООН (World Food Programme, WFP) на сайті або, зателефонувавши на гарячу лінію організації 0 800 307 711

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь