Мартинівська сільська громада
Полтавський

Звіт Мартинівського сільського голови Віктора Котенка про діяльність Мартинівської сільської ради за 2022 рік

Дата: 22.12.2022 15:47
Кількість переглядів: 743

Фото без опису Шановні  жителі  громади,  депутати, ПРАЦІВНИКИ АПАРАТУ  та  присутні!

   Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  звітую перед  сільською територіальною громадою за підсумками роботи року, що минув.

КОРОТКО: ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ГРОМАДУ

 Мартинівська сільська  територіальна громада утворена 6 грудня 2019 року шляхом добровільного об’єднання 9 населених пунктів із трьох сільських рад: Мартинівської, Білухівської та Варварівської.

  У результаті  виборів інтереси громади в сільській раді представляють 22 депутати, з числа яких утворено 5 постійних депутатських  комісій.

   24 грудня 2020 року було затверджено виконавчий комітет сільської ради, до складу якого ввійшло 24 особи.

  Апарат виконавчого комітету сільської ради налічує 47 свої повноваження в межах відповідних старостинських округів здійснюють 2 старости: Білухівський та Варварівський. 

   Станом на 01 січня 2022 року чисельність населення Мартинівської громади складає 4 415 осіб (у порівняннні з 2021 роком - 4 685 осіб). У 2022 році народилося 15 дітей: з них 7 хлопчиків і 8 дівчаток (у порівнянні з 2021 - 12 новонароджених: 6 хлопчиків і 6 дівчаток. У поточному році померло 65 громадян (у порівнянні з 2021 - 88 громадян знято із реєстрації у зв’язку із смертю).

Загальна площа громади – 253,559 кв.км. Кількість домогосподарств – 2517.

  Мартинівська сільська рада,  як орган  місцевого  самоврядування, у своїй роботі керується принципами законності, гласності, колегіальності, поєднуючи місцеві і державні інтереси.

   Свою діяльність я, як сільський  голова, будував перш за все, виходячи з вимог та повноважень, наданих законодавством України і вона є невіддільною від роботи нашого депутатського корпусу, роботи виконавчого комітету, посадових осіб сільської ради.

  Працюючи однією командою, у своїй діяльності ми намагалися бути чесними, справедливими й відкритими до людей, стояти на захисті їхніх прав і свобод.

 

  Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною організаційно-правовою формою діяльності рад є сесія. Закон визначає, що сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал. З початку скликання відбулося 24 пленарних засідань ради, протягом 2022 року – 10 сесій, на яких розглянули та прийняли 144 рішення. Злагоджена та конструктивна робота сесій дає можливість вирішити ряд важливих питань життєдіяльності громади,  управління комунальним майном,  земельними питаннями та питань порушених у зверненнях громадян, клопотаннях підприємств, установ та організацій.

  Рішення сільської ради приймались відкритим поіменним голосуванням.

  Усі питання, які розглядалися на сесіях, в обов’язковому порядку були попередньо опрацьовані на засіданнях постійних комісій.

РОБОТА ПОСТІЙНИХ КОМІСІЙ

  У Мартинівській сільській раді восьмого скликання сформовані та працюють 5 постійних депутатських комісій:  

  • постійна комісія з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку (голова Шраменко Юрій Анатолійович, провели 10  засідань);
  • постійна комісія з питань земельних відносин, будівництва, архітектури та просторового планування, з питань місцевих природних ресурсів та збереження навколишнього природного середовища (голова Знахуренко Євгеній Миколайович, провели 11 засідань);
  • постійна комісія з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізичного виховання та соціальної політики (голова Безпалько Ольга Миколаївна, провели 3 зібрання)
  • постійна комісія з питань прав людини, законності, запобігання          корупції, регламенту, депутатської етики та місцевої згуртованості (голова Харак Юрій Миколайович, провели 5 засідань)
  • постійна комісія з питань комунальної власності, інфраструктури, транспорту та житлово-комунального господарства  (голова Багачов Артем Вікторович) неодноразово брали участь у спільних засіданнях постійних комісій сільської ради, яких відбулось 6.

    Також постійні комісії в межах своєї компетенції здійснювали  контроль за виконанням ухвалених сільською радою рішень.

           ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ РА РОБОТА АПАРАТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

  Виконавча діяльність сільської ради здійснювалася через виконавчий комітет, який проводив свою роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних  та інших важливих проблем громади. До його складу включені представники різних сфер діяльності та галузей, які мають досвід професійної діяльності і можуть впливати безпосередньо на вирішення ключових проблем населених пунктів.

  Виконавчий комітет координує й контролює роботу апарату виконавчого комітету та підприємств і установ, що належать до комунальної власності територіальної громади.

                                                       ВИКОНАННЯ ПРОГРАМ

   Протягом 2020-22 років на сесіях Мартинівській  сільської ради затверджено 34 Програми різноманітного спрямування для покращення життєдіяльності та розвитку громади, підтримки ВПО, ЗСУ, кожна з яких передбачає фінансування та витрати на реалізацію відповідних заходів і форм діяльності.  Протягом року на виконання цих Програм із бюджету Мартинівської сільської ради спрямовано 68 млн. грн.

                           ЗАПИТИ НА ПУБЛІЧНУ ІНФОРМАЦІЮ

  Умови і порядок доступу до публічної інформації доведений до відома громадян шляхом розміщення повідомлення на офіційному сайті.

  За 12 місяців 2022 року до сільської ради надійшло 1033 інформаційних запитів та звернень. Всі запити та звернення своєчасно розглянули, задовольнили та забезпечили інформування запитувачів у термін встановлений Законом України «Про доступ до публічної інформації".

                                                        ОСНОВНА   ДІЯЛЬНІСТЬ

  За охоплений звітом період сільським головою  було підписано та видано 129 розпоряджень з особового складу, 114 розпорядження по основній діяльності  та 95 розпоряджень з кадрових питань.

 У 2022 році видано 1627 довідок різного змісту.

       Зареєстровано 2230 листів вхідної документації  та 1511 вихідних листів.

 За зверненнями мешканців територіальної громади надавалася безоплатна первинна правова допомога.

 Прийнято:

 - 85 заяв на реєстрацію місця проживання;

 - 76 осіб знято з реєстрації місця проживання;

 - 65 громадян знято із реєстрації у зв’язку із смертю;

 - Зареєстровано 15 новонароджених дітей: з них 7 хлопчиків і 8 дівчаток.

 Протягом звітного року до голови сільської ради надійшло 1033 письмові звернення. На особистому прийомі, з метою розв’язання власних проблем до сільської ради протягом  звітного періоду звернулися 43 особи. З органів державної та виконавчої влади надійшло 176 запитів. По телефону гарячої урядової лінії – 25 осіб.

     Найбільш чисельною групою питань, які порушували громадяни у своїх зверненнях є  проблеми, пов’язані з

–    соціальним захистом населення;

–    аграрною політикою і земельних відносин;

-     наданням одноразової матеріальної допомоги.

  Всі питання та звернення у визначений термін розглянуті згідно чинного законодавства.

   У звітному періоді до Мартинівської сільської ради з надання одноразової грошової допомоги на лікування звернулися 123 місцевих жителів, з них 3 внутрішньо переміщені особи. З сільського бюджету комісія з питань надання одноразової матеріальної допомоги, яка провела 14 засідань, надала заявникам кошти на загальну суму 783 тис. грн.

 Відповідно до плану відзначення державних свят, та на підтримку громадян, які зареєстровані у Мартинівській ТГ, одноразову грошову допомогу в розмірі 3 тис. грн. отримали:

     - 13 воїнів-афганців та воїнів-інтернаціоналістів До Дня виводу військ з Афганістану (39 тис.грн.);

     - 17 чорнобильців з нагоди 35-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС (51 тис.грн.);

     - 42 учасників АТО, які зареєстровані та проживають на території Мартинівської ТГ, з нагоди Дня захисників та захисниць України (126 тис.грн.).

 Загальна виплачена сума – 216 тис.грн.

  Відповідно розроблених та затверджених Програм, що діють у Мартинівській сільській раді:

  • члени добровольчого формування місцевої ТГ отримали одноразову фінансову  підтримку – 234 чоловіки на загальну суму 1 млн. 841 тис.грн.;
  • військові, які перебувають на службі у ЗСУ – 80 осіб по 30 тис.грн. Загальна сума 2 млн.400 тис.грн.;
  • виплата одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих – 6 родин по 50 тис.грн. – на загальну суму 300 тис.грн.;
  • до Дня інваліда виплачено10 дітям грошову допомогу по 3 тис.грн. на загальну суму 30 тис.грн.;
  • при народженні дитини 13 родин отримали кошти по 10 тис.грн. на загальну суму 130 тис.грн.

З метою інформування населення на інформаційному стенді, офіційному веб-сайті розміщено законодавчі акти, зразки оформлення звернень, відомості про посадових осіб, що здійснюють прийом громадян та інше.

                                                                                                  ЦНАП

        Відповідно рішення восьмої позачергової сесії від 12 травня 2021 року,  при сільській раді створено і працює відділ «Центр надання адміністративних послуг»,

         Сучасний ЦНАП – це єдине місце (приміщення), де можна отримати найнеобхідніші адміністративні послуги у належних умовах із зручним графіком прийому суб’єктів звернень.

  Від початку створення ЦНАПу постала потреба у створенні сучасного приміщення за принципом «Прозорий офіс» та стандартизації процесів надання адміністративних послуг. У приміщенні колишньої Мартинівської сільської  ради, що наразі є адміністративним приміщенням Центру, проведено ремонт, придбано необхіду мебель та оргтехніку. Тут здійснено розмежування на зони консультування, очікування та обслуговування. Для відвідувачів з дітьми облаштовано дитячий ігровий куточок, для людей з особливими потребами встановлено пандус. Крім того,  виготовлено та встановлено інформаційні стенди, вказівники, вивіски.

  У 2022 році планувалося здійснити капітальний ремонт фасаду приміщення і реалізувати усі будівельні вимоги, визначені ЗУ «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». Для цього виготовлено робочий проект «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку з нежитловим приміщенням по вул. Богдана Хмельницького, 5 у с. Мартинівка Полтавського району». До Міністерства цифрової трансформації України надіслано клопотання для отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі ЦНАП. Але, внаслідок військової агресії рф кошти державного бюджету, заплановані для субвенції на розвиток мережі ЦНАП було спрямовано на потреби ЗСУ.

 Свою діяльність ЦНАП здійснює за принципом відкритого і прозорого «єдиного офісу».

  Впродовж 2022 року (станом на 19 грудня), адміністраторами Центру зареєстровано 1450 звернень.

Постійно здійснюється контроль за додержанням термінів розгляду заяв на отримання адмінпослуг, що належать до компетенції сільсьокї ради.

  Окрім зареєстрованих звернень відділом ЦНАП надаються консультації не лише при особистому зверненні громадян, а й телефоном та через електронну пошту.

   В 2022 році в громаді працювала та надавалась комплексна послуга «єМалятко».

   У зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації в Україну, на території нашої громади знайшли свій притулок близько 1300 внутрішньо переміщених осіб. Реєстрацію та видачу гуманітарної допомоги цим людям, згідно розпоряджень сільського голови,  з 28 березня здійснювали працівники ЦНАПу.

   Так, за звітний період 2022 року працівниками ЦНАПу вразливим категорія населення було видано 5708 продуктових наборів та 2691 гігієнічний набір. Крім того, ВПО отримували жіночий та дитячий одяг, дитяче харчування, постільну білизну та подушки, набори посуду, підгузки та засоби гігієни, інше.

 Найбільші надавачі гуманітарної допомоги: Полтавська ОВА, Товариство Червоного Хреста в Україні.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

На території громади забезпечено виконання державної політики у сфері соціального захисту населення. У 2022 році прийнято 1140 заяв з відповідним пакетом документів та передано до відділу №3 з питань призначення та виплати державної соціальної допомоги та надання інших видів соціальної підтримки населенню Полтавської РВА, сформовано 303 реєстри передачі 1959 пакетів документів по державним допомогам (1086), житловим субсидіям (113), пільгам (17) та  іншим соціальним гарантіям (743). Станом на 19.12.2022 року через даний комплекс програмний комплекс «Соціальна громада» передано 332 заяви.

Спеціалістами управління прийнято 22 пакети документів від осіб з інвалідністю  для забезпечення технічними та протезно-ортопедичними виробами.

У 2022 році забезпечено соціальними послугами за місцем проживання 135 громадян, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю..

До повноважень спеціалістів також належить складання актів обстеження матеріально-побутових умов сімей, які звертаються за призначенням житлової субсидії. З початку року складено 67 актів обстежень.

З березня 2022 року прийнято 110 заяв з подальшим їх  опрацюванням від власників житлових приміщень, які надали прихисток внутрішньо переміщеним особам.

Проводиться консультування мешканців громади з питань застосування законодавства щодо соціальної допомоги, житлових субсидій, надання пільг, компенсацій за догляд (надання соціальних послуг), санаторно-курортного лікування, компенсаційних виплат за санаторно-курортне лікування та відшкодування вартості проїзду громадянам деяких пільгових категорій, отримання засобів реабілітації, захисту прав дитини, опіки, надання соціальних послуг, з інших питань, пов’язаних із соціальною підтримкою населення.

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

 Станом на грудень місяць 2022 року на обліку Служби перебуває 12 дітей, з них:

- 8 дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування,

- 4 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

       З початку 2022 року статус дитини-сироти надано чотирьом дітям, всі вони влаштовані під опіку в сім’ї родичів.

      Знято з обліку 1 дитину-сироту у зв’язку з  досягненням повноліття.

     

      З метою захисту їх прав та інтересів проведено:

 

  • 9 засідань  Комісії з питань  захисту прав дитини, на яких розглянуто 15  питань. 
  • підготовлено 13 проектів рішень виконавчого комітету Мартинівської сільської ради.
  • 7 опікунам та піклувальникам, у відповідності Програми, надано одноразову грошову допомогу на загальну суму 21 тис.грн.

ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ РАДИ

   Важливим напрямком  роботи сільської ради є також правове забезпечення діяльності ради, організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативно-правових документів в діяльності сільської ради; забезпечення правильної розробки проектів нормативно-правових актів ради, розпоряджень сільського голови, їх експертиза на відповідність чинному законодавству; узагальнення практики застосування законодавства з питань, що належать до компетенції сільської ради.

  Проводиться консультативно-роз'яснювальна робота щодо вивчення нового законодавства та внесення змін до діючих Законів. При підготовці проектів рішень та розпоряджень сільського голови, їх розгляді та візуванні відповідальними посадовими особами, проводиться постійний контроль щодо виявлення і усунення чинників, які могли б мати ризики вчинення корупційних правопорушень.

Депутатський корпус та працівники сільської ради працюють  відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та інших антикорупційних нормативно-правових актів, з метою запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у сільській раді, її апараті та виконавчих органах.

БЮДЖЕТ

  Стабільність та економічний розвиток територіальної громади передусім залежить від наповнення бюджету.

  Питання формування бюджету, ефективний розподіл та перерозподіл бюджетних коштів розглядалися на всіх без винятку пленарних засіданнях сесії сільської ради.

   Бюджет був сформований та затверджений 24 грудня 2021 року, та,  вперше,  кошти бюджету сільської ради виділялись не тільки на користь населених пунктів громади та їх жителів, а й на підтримку ЗСУ та внутрішньо переміщених громадян.

  • Станом на 15 грудня 2022 року до загального фонду не (враховуючи трансферти) бюджету Мартинівської сільської територіальної громади  надійшло (заокруглено) 73 млн 700 тис.грн, дохідна частина бюджету виконана у розмірі понад 121%. До спеціального фонду (невраховуючи трансферти) бюджету Мартинівської сільської територіальної громади  надійшло 718,5 тис. грн.
  • Податок на доходи, податок на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості в сумі 14 млн. 031 тис.грн.   Найбільшими платники податку є ПП Бурякорадгосп Цукрокомбінату ім. Халтуріна, ПП «Білухівка», ФГ «Асмік», ПП «Агромаш», ПСП «Орач», ПСП «Вікторія», СФГ «Обрій», ФГ «Орчик плюс», ФГ «Дарія», СФГ «Гарант», Халтуринське ГСКП.
  • Надходження  по рентній платі за користування надрами  загальнодержавного значення за 2022 рік склали 43 млн. 497 тис. грн, що становить 130,8 %. Понад план надійшло коштів на суму 10 млн. 229 тис. грн. Платник податку АТ «Укргазвидобування».
  • Надходження по акцизному податку склали 170,8 тис. грн.

   Станом на 15.12.2021 рік податку на майно надійшло в сумі млн. 460 тис. грн або 119,4 % до виконання плану за 2022 рік.

         Фактичні надходження по єдиному податку станом на 15.12.2022 складають млн. 364 тис.грн, що становить 100,76 % до планових призначень.

 Надходження по доходах спеціального фонду бюджету Мартинівської сільської територіальної громади становить  2 млн. 230 тис.грн.      

  Касові видатки по Фінансовому відділу Мартинівської сільської ради на звітну дату становлять 15 млн. 039 тис. грн з них:

  • Видатки на утримання органів самоврядування станом на 15.12.2022 року виконані в сумі млн. 060 тис.  грн, що становлять 7% до загального обсягу витрат фінансового відділу Мартинівської сільської територіальної громади.
  • Станом на 15.12.2022 року по загальному фонду було надано субвенцій іншим бюджетам на загальну суму 13 млн. 979 тис.грн.,  виконання становить 81%, а саме:
  • фінансування Трудового архіву склало 89 тис. грн
  • Територіальному центру надання соціальних послуг населенню Мартинівської громади перераховано кошти в сумі млн. 105 тис. грн
  • для виплати заробітної плати інструкторів методистів в громадській організації ВФСТ « Колос» перераховано 254 тис. грн
  • Комунальному некомерційному підприємстві  “Карлівський центр первинної медико-санітарної допомоги” надано субвенцію в сумі  млн. 603 тис.грн.
  • на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я перераховано кошти   у розмірі  млн. 14тис. грн (ЦРЛ)
  • для забезпечення діяльності у сфері пожежної охорони виділено кошти в сумі 180 тис. грн .
  • для методичного забезпечення діяльності закладів освіти та забезпеченню діяльності інших закладів у сфері освіти надано субвенцію в сумі 543 тис. грн
  • витрати  на методичне забезпечення діяльності закладів освіти для утримання Комунальної установи «Карлівський інклюзивно-ресурсний центр» склали тис. 700 грн
  • на надання освітніх послуг (Карлівська дитяча музична школа) було виділено 127 тис. грн.
  • фінансування програми профілактики правопорушення  та боротьби зі злочинністю на території Мартинівської громади на 2021-2023 роки склало 80 тис. грн
  • фінансування комплексної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру Мартинівської громади на 2021-2025 роки склало 98 781,00 грн

24 лютого 2022 року війна внесла свої корективи в життя кожного громадянина України. І з самого першого дня повномасштабного вторгнення російських окупантів на нашу землю, Мартинівська сільська рада, тісно співпрацюючи із військовими частинами, місцевою теробороною, волонтерами  та усіма, хто наближає Перемогу, спрямовує відповідні кошти на ЗСУ.

  Так, протягом 10 місяців:

  •  на підтримку військової частини А7044 ЗСУ на 2022 рік передано 2 000 000,00 грн,
  • на підтримку четвертого відділу Полтавського РТЦК та СП Міністерства оборони України передано 49 998,00 грн,
  • на підтримку Збройних Сил України та правоохоронних органів на 20222024 роки передано 2 700 000,00 грн.
  • на підтримку військової частини 3052  на безоплатній основі передали  комунальне майно, що придбане за рахунок місцевого бюджету територіальної громади на загальну суму 465 тис.грн.

  Збройні Сили України отримали: дизельні генератори, пропанові балони, бензопили, пічки-буржуйки, ємкості для душу, харчові бочки, плити-таганки, сокири, провід, шланг, молотки, ножівки, будівельні цвяхи та інше необхідне приладдя.

Спільно працюємо заради нашої перемоги.

Більш детально про використання бюджетних коштів протягом 2021 року проінформую далі по звіту, при розгляді відповідних  галузей та  розпорядників коштів місцевого бюджету.

 За підтримки керівництва, депутатського корпусу сільської ради, приватних підприємців, директорів сільськогосподарських підприємств,  голів фермерських господарств вдалося позитивно вирішити ряд питань в різних галузях.

                                                                ОСВІТА

  На початок  2022-2023 навчального року мережа закладів загальної середньої освіти налічує   5 закладів:

1 – заклад дошкільної освіти,

1 – опорний ліцей,

1 – ліцей,

        2 – гімназії.

Всього:

-  учнів - 347;

- вихованців – 25;

- класів – 33, в тому числі 7 класів з інклюзивною освітою (10 учнів: Варварівський ліцей - 2 учні, ОЗ «Мартинівський ліцей» -7 учнів, Мар’янівська гімназія-1 учень.

В освітній галузі громади працює 118  працівників:

З них:

- педагогічних  працівників - 60

         - технічний персонал – 58.

 

У Мартинівській сільській раді функціонує 1  заклад дошкільної освіти.

У ньому діє 2 вікові групи, в яких виховується і навчається 24 дітей дошкільного віку.

Заклад  дошкільної освіти забезпечений кадрами, у ньому працює 5 педагогічних працівників та 8 людей обслуговуючого персоналу.

У закладах культури, бібліотеках, музеї  працює  20 осіб

 

 За  2022  рік  придбано:

- шкільний автобус ATAMAN 2 млн. 700 тис.грн

- обладнання боксу- 59 тис. грн

- обладнання укриття опорного закладу, меблі – 90 тис. грн

- встановлення швидко споруджуваних споруд у заклади освіти – 2 млн. 200 тис. грн, заклад дошкільної освіти «Малятко» - 1 млн. 60 тис. грн

- ремонт тепломережі – Білухівська гімназія – 83,5 тис.  грн

- заміна котлів ЗДО «Малятко», апарат опалювальний АОГВ-50 – 65, 6 тис.грн. ;

 

  ЗДО «Малятко»:

- утримання в належному стані (поточний ремонт) теплогенераторної – 185 тис. грн;

-підготовка до опалювального сезону (приєднання до газорозподільної системи) – 28,5 тис. грн;

- поточний ремонт опалення – 120,5 тис. грн;

Мар’янівська гімназія:

  • Поточний ремонт  системи каналізації та водопостачання – 19,9 тис.грн;

- Опорний заклад «Мартинівський ліцей» :

 - поточний ремонт приміщення- 47,9 тис. грн;

- послуги з поточного ремонту теплогенераторної – 34,4 тис. грн;

- поточний ремонт з облаштування укриття в підвальному приміщенні  - 94,5 тис. грн;

Білухівська гімназія:

  • електромонтажні роботи в приміщенні – 47, тис.грн;

Варварівський ліцей:

  • поточний ремонт системи водопостачання- 15,7 тис. грн;
  • поточний ремонт перегородок в туалетних кімнатах – 11,9 тис.грн.

Інше.                                                            КУЛЬТУРА

     У 2022 році, не дивлячись на воєнний стан в Україні, продовжувалась робота, спрямована на збереження та покращення стану мережі закладів культури громади, поліпшення системи культурного обслуговування населення, збереження та популяризацію історичних та культурних надбань краю, створення сприятливих умов для розвитку інтересів і здібностей дітей.

  Мережу закладів культури сільської ради складають, зокрема, 4 бібліотеки, 5 клубних закладів,  один народний історичний музей.

  На розвиток галузі упродовж звітного року було виділено 2 млн. 975 тис.грн.

  На звітну дату профінансовано 2 млн. 484 тис.грн.

  Протягом поточного року, працюючи в режимі воєнних умов, з обмеженнями щодо проведення масових закладів,  у Мартинівській громаді за сприянням відділу освіти, культури та спорту та підтримці директорів і працівників сільських закладів культури було проведено ряд цікавих святкових та спортивних заходів у відповідності до державних та професійних свят та плану сільської ради.

   Спортивне життя громади.

  Так, у липні на місцевому стадіоні у с. Мартинівка відбувся благодійний матч з   футболу на підтримку Збройних Сил України, під час якого зібрали 13 тис.150  грн. Ці кошти були передані на потреби бійців, що боронять нашу країну.

  10 вересня на центральному стадіоні у с. Мартинівці за участю футбольних команд Мартинівської та Карлівської територіальних громад відбувся  турнір, присвячений пам’яті загиблого в зоні АТО односельчанина Дмитра Барвіна.

  Місцевими жителями та гостями населених пунктів ТГ зібрано 3 тис. 506 грн. 

 14 жовтня з нагоди Дня Захисників та Захисниць України у Білухівському старостинському окрузі відбувались козацькі розваги.

Зібрані кошти, дитячі малюнки та смаколики також передали нашим захисникам.

Працівниками культури проведений великий об’єм гурткової роботи в літній період з тимчасово переміщеними та місцевими дітьми.

                                                             ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

   На контролі у керівництва та депутатів завжди знаходяться питання розвитку медичної галузі в громаді. Мережу медичних закладів Мартинівської сільської ради складають: 3 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 5 фапів.

  Станом на 15 грудня  2022 року заклади охорони здоров´я профінансовано на суму: 5 млн. 604 тис.грн.

    Протягом звітного року сільською радою здійснювалися заходи, щодо фінансування об'ктів спільного користування, які утримуються Мартинівською, Ланнівською ОТГ та Карлівською міською радою. Постійно перераховувалися власні кошти сільської ради для утримання Карлівського ЦПМСД (до мережі якого входять медичні заклади, розташовані на території громади) та на потреби Карлівської центральної районної лікарні ім. Радевича.

  • 2 млн. грн. – спрямовано на потреби КНП «Карлівська лікарня ім. Л.В. Радевича»
  • 3 млн. 604 тис.грн.  спрямовано на потреби КНП Карлівський ЦПМСД

На минулій сесії депутатами було виділено кошти в сумі 140 тис.грн. на придбання кисневої станції у Карлівську ЦРЛ (у відповідності до кількості населення та пролікованих громадян).

                                                     КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

   Кошти  бюджету Мартинівської сільської ради, які були спрямовані на потреби Халтуринського ГСКП,  витрачені таким чином:

  • Придбання пального – 1 млн.330 тис.грн;
  • Поточний ремонт вуличного освітлення – 146 тис.грн.;
  • Видалення аварійних дерев в с. Білухівка та с. Мартинівка – 100 тис.грн.;
  • Закупівля 50 одиниць пластикових контейнерів для сміття – 259 тис.грн.;
  • Закупівля 10 одиниць сітчастих контейнерів – 79 тис.грн.;
  • Ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ – 2 млн.669 тис.грн.;
  • Придбання свердловинних насосів у кількості 9 одиниць – 227 тис.грн.;
  • Придбання станції захисту «Каскад» - 28,5 тис.грн.;
  • Ремонт водонапірної башти в с. Варварівка – 251 тис.грн.;
  • Виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію системи водопостачання в с. Вакулиха – 212 тис.грн.;
  • Проведення поточного ремонту водопровідної мережі в с. Мартинівка та с. Білухівка – 273,5 тис.грн.;
  • інше

  У 2022 році Халтуринському ГСКП із сільського бюджету  було спрямовано 21 млн 519 тис.грн.   За 11 місяців  використано  14 млн 374 тис. грн

 У цьому році Халтуринське госпрозрахункове сільське комунальне підприємство відзначало 20 – річчя з дня свого утворення.

  Халтуринське ГСКП було засноване 24 травня 2002 року за часи правління сільського голови Юрія Анатолійовича Шраменка. На той час у комунальному   підприємстві на чолі з Леонідом Анатолійовичем Філонцем працювали 6 робітників.

  За часи свого існування та розвитку дане підприємство очолювали вмілі та вправні керівники. Це: Віктор Павлович Нікітін, Павло Федорович Терещенко, Роман Іванович Коржовський, Михайло Олегович Чернега.

  Дякуємо кожному за внесений вклад у розвиток та процвітання своєї малої Батьківщини.

  Корисних справ  на благо с. Халтурине, а з 2019 року на благо населених пунктів Мартинівської територіальної громади, зроблено дуже багато. Інформую за часи свого керування.

   Спільно із керівництвом Халтуринського ГСКП встановлено та утримуються в належному стані дитячі майданчики, прокладено нові водогони в с. Мар’янівка (2018-2021 р.р.) та с. Білухівка (2021 р.); забезпечено альтернативними видами опалення заклади культури, освіти (ДНЗ «Малятко»), ЦНАП, приміщення сільської ради, старостатів; придбано спецавто для надання асенізаційних послуг населенню; придбано сміттєвоз, встановлено сміттєві баки в населених пунктах громади та вивозиться сміття до полігону з ТПВ.

  З грудня 2021 року Халтуринське ГСКП очолює Михайло Анатолійович Гаврюшенко. Працюють у цьому підприємстві 36 працівників.

                                                                     БЛАГОУСТРІЙ ТЕРИТОРІЇ

  Не дивлячись на війну, з метою наведення належного санітарного стану на території Мартинівської територіальної громади, підвищення рівня благоустрою населених пунктів протягом року було організовано та проведено ряд суботників та толок.

 Працівниками Мартинівської сільської ради та Халтуринського ГСКП було проведено озеленення території, що біля адмінбудівлі органу місцевого самоврядування.

 Учасники толоки висадили сотню саджанців троянд та розпочали роботу щодо встановлення паркану. Пізніше огорожу було обладнано.

 У червні за участю небайдужих місцевих жителів, за підтримки керівництва територіальної громади, було проведено толоку з прибирання  території біля місцевої водойми та лісопарку біля ставка .

  У вересні працівники Мартинівської сільської ради, ЦНАПу та Халтуринського ГСКП долучились до міжнародньої акції Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day».

 Забезпечення населення громади  якісною питною водою є  одним з пріоритетних завдань керівництва Мартинівської ТГ, розв’язання якого необхідне для збереження здоров’я, поліпшення умов діяльності та підвищення рівня життя населення.

    Згідно плану роботи Мартинівської сільської ради та у відповідності спрямованих коштів сільського бюджету (1,9 млн.грн.), проведено роботу по ремонту водогону у населених пунктах громади.

   Окремим етапом роботи є поповнення транспортного парку Халтуринського ГСКП новою технікою:

  У липні за кошти бюджету Мартинівської сільської ради, придбано новий спеціалізований повнопривідний трактор з надійним двигуном Sonalika з турбіною та інтеркулером. Це і скошування трави в парках, скверах та узбіччях доріг, загрібання листя на тротуарних доріжках у осінньо-весняний  період, згортання снігу у зимовий, та інше.

 У липні придбано багатофункціональний телескопічний навантажувач Маніту МТ-Х 1840, який здатний підіймати вантаж  вагою до 4 тон на висоту до 18 м., придбано колісний ковшовий екскаватор-навантажувач  Маніту МBL-Х 920, який здатний копати на глибину до 5 метрів, підіймати вантаж  на висоту до 6 метрів.

  Придбано універсальний    трактор ArmaTrac 1104 Lux, який виготовляється на найбільшому тракторному заводі Туреччини.

 Відповідно до плану роботи Халтуринського ГСКП та Програми підтримки та розвитку даної установи на 2022 рік проведено роботи по вивезенню несанкціонованих сміттєзвалищ на території населених пунктів громади.

   Дуже приємно бачити, як звичайні зупинки стають справжніми арт-об’єктами.

У цьому році, на перехресті доріг між Варварівкою та Мартинівкою з’явився справжній куточок художнього мистецтва – умілі та талановиті активісти Варварівського старостинського округу взялися до творчої роботи та привели до ладу зупинку, яка зустрічає жителів та гостей на в’їзді до нашої малої Батьківщини.

 Через пошкодження енергетичних об’єктів під час ракетних атак рашистами, в Україні ввели обмеження електропостачання.

  Останнім часом ми є свідками відключення світла, яке відбувається без графіку та попередження, що призводить до зупинки виконання певних вкрай необхідних робіт та завдань, що значно відчувається на життєдіяльності населення.

 Тому, з метою забезпечення електричною енергією об’єктів критичної інфраструктури Мартинівської територіальної громади (АЗПСМ, адміністративного приміщення сільської ради, ЦНАПу, старостатів) за кошти сільського бюджету закуплено 4 бензинові генератори. У разі виникнення проблем з електрикою, ці енергетичні апарати живлення забезпечують заклади світлом. Такі ж генератори встановлені у пунктах обігріву Білухівського та Варварівського старостинських округів та пунктах незламності у Мартинівському опорному навчальному закладі та Варварівській спеціальній школі-інтернаті.

  Також, найближчим часом заплановано придбання більш потужної підстанції для водяних свердловин та централізованого водопостачання населення.

  На території громади найближчим часом запрацює супутниковий зв’язок СТАРЛІНГ з метою безперебійного зв’язку та інтернету у населених пунктах громади на випадок довготривалих відключень від електроенергії.

 Незважаючи на непросту ситуацію у нашій країні, у Мартинівській сільській раді активно продовжується робота щодо реалізації запланованих та поставлених завдань з метою покращення життєдіяльності та добробуту людей у громаді, а саме, організації та забезпечення пожежної безпеки на території Мартинівської громади. З даного приводу проведено наступну роботу:

   У січні цього року - провів робочу зустріч із керівництвом Полтавського районного управління ГУ ДСНУ у Полтавській області та  керівником Карлівського ДПУ ДПРУ, на якій було обговорено щодо організації та забезпечення пожежної безпеки на території Мартинівської громади та створення підрозділу місцевої пожежної охорони. Цього ж дня було оглянуто приміщення, де запланували розмістити підрозділ МПО.  Дане питання  на черговій сесії Мартинівської сільської ради підтримали депутати та прийняли рішення про виділення коштів із місцевого бюджету на придбання пожежного автомобіля.

  На початку року спільно із депутатом сільської ради Юрієм Хараком, здійснили поїздку до м. Ладан Прилуцького рацону з метою огляду запропонованого ТОВ «СПЕЦПОЖТЕХНІКА та ПТО» пожежного транспорту з подальшим його придбанням.

  Наступним кроком була співпраця із ТОВ  «БІМБУД» щодо виконання робочого проекту реконструкції будівлі сільськогосподарського призначення під будівлю місцевої пожежної охорони по вул. Калиновій, 4, що у Мартинівці.

   В кінці літа розпочато ремонтні роботи даної будівлі, відповідно вказаного проекту.

 Ще одним позитивним результатом нашої роботи є проведення ремонту квартир, які знаходяться у комунальній власності ТГ. Згідно виконання плану роботи сільської ради та відповідно Програми забезпечення службовим житлом педагогічних працівників Мартинівської сільської ради на 2021-2023 роки, три квартири вже чекають на спеціалістів з галузі освіти, медицини чи поліції, які б працювали та проживали на території громади.

                                                        ЗЕМЛЕУСТРІЙ

     Дуже важливим питанням в роботі сільської ради є земельні відносини.

    Загальна площа території Мартинівської громади складає 25 355,90 га. З них землі сільськогосподарського призначення площею 22 888,0925 га. в тому числі ріллі 19 534, га.

    Земельним відділом Мартинівської сільської ради прийнято та зареєстровано за 2022 рік 506 заяв від громадян та юридичних осіб, щодо вирішення питань землекористування або землеволодіння. Відділом підготовлено та винесено на розгляд сесії 325 проектів рішень, що стосується земельних питань. Проведено 7 обстежень земельних ділянок щодо вирішення земельних спорів. Відбулося за 2022 рік 11 засідань земельної комісії з питань земельних відносин, будівництва, архітектури і просторового планування та з питань місцевих природних ресурсів та збереження навколишнього середовища.

  Розроблено та затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок села Білухівка. Також розроблено та затверджено внесення змін до містобудівного проекту генеральний план та план зонування території с.Варварівка.

  Проводиться робота по інвентаризації земельних ділянок сільськогосподарського призначення під полезахисними лісовими смугами на території Мартинівської громади. Уже виготовлено та затверджено   50 технічних документацій на загальну площу 50,1433 га., і відбувається реєстрація земельних ділянок у комунальну власність  для подальшої передачі їх у постійне користування Халтуринському ГСКП . Решта 164 технічних документацій  на загальну площу 166,8741 га. виготовлені, підписані та знаходяться на реєстрації у Державному земельному кадастрі.

   Проводилися організаційні та інженерно-землевпорядні заходи по підготовці лотів на  земельні торги у формі електронного аукціону з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення комунальної форми власності . Так у 2022 році відбулися електронні торги у формі аукціону на загальну площу 68,64 га.  в кількості  7   ділянок із мінімальною відсотковою ставкою оренди в рік 12,48 %, а максимальна орендна ставка в результаті електронних торгів склала  43,04 %. Та проводяться організаційні заходи щодо інших земельних ділянок які рішенням сесії включені до переліку земельних ділянок права оренди на які буде продано на земельних торгах у формі аукціону.

  За ініціативою земельного відділу та земельної комісії прийнято рішення про створення резервного фонду земельних ділянок для подальшої передачі в приватну власність воїнам ЗСУ, та членам сімей загиблих та безвісті зниклих воїнів ЗСУ, а також інших категорій громадян постраждалих внаслідок російської агресії для ведення особистого селянського господарства. Повідомлено орендарів земельних ділянок, строк дії договору яких закінчується в 2022-2024 роках про те, що Мартинівська сільська рада не має наміру продовжувати строк дії договорів оренди землі у зв’язку з необхідністю передачі в приватну власність воїна ЗСУ та членам їх сімей.

  У 2022 році було проведено ряд заходів спрямованих на покращення благоустрою та екології громади ,а саме -  здійснено вивіз сміття та побутових відходів з 10-ти стихійних сміттєзвалищ на територію офіційних полігонів  твердих побутових відходів. Також  для запобігання цвітінню води було придбано 20 тон вапна і рівномірно внесено в ставок №1 с.Мартинівка та ставок в с.Мар’янівка.

   За ініціативою інспектора по благоустрою та екології, мешканцями с.Мартинівка було проведено «толоку»- прибирання сміття та зкошування бур’янів по периметру ставка №1 с Мартинівка. Неодноразово було проведено рейди по запобіганню розповсюдження бур’янів по подвір’ям та земельним ділянкам мешканців громади, а на злісних порушників були складені адмінпротоколи.

  Для запобігання подальшого виливу нечистот з будинку№ 2 по вул.Лисенка було проведено реконструкцію каналізації з подальшим запуском її в експлуатацію.

    З наближенням зими на території громади активізувалися «чорні лісоруби». Інспектором з благоустрою та екології було виявлено п’ять випадків незаконної вирубки деревини з подальшим складанням адмінпротоколу та передачею справ до поліції. Під безпосереднім керівництвом начальника земельного відділу апарату виконавчого комітету Мартинівської сільської ради та земельної комісії було проведено інспекцію діяльності  ГПУ Полтавагазвидобування на території Варварівського старостату та виявлено низку порушень. А саме - незаконна вирубка дерев, пошкодження сільськогосподарських земель шляхом забруднення їх нафтопродуктами, незаконне буріння водяної свердловини та ряд інших. Відповідно до цих дій був складений акт про правопорушення і направлений до органів внутрішніх справ для подальшої  їх оцінки в межах законодавства, та подальшого їх недопускання.

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

 Рішенням виконавчого комітету з метою попередження надзвичайних ситуацій у випадоку їх виникнення та несприятливих погодних умов створена комісія з питань техногенно-екологічної безпеки  та надзвичайних ситуацій  (ТЕБ та НС) сільської ради, а також розроблено і затверджено план роботи.

  Протягом звітного року комісією проведено огляд матеріальної бази загальноосвітніх та дошкільних закладів, окремих організацій на випадок готовності до надзвичайної ситуації.

  З метою запобігання виникнення та ліквідації надзвичайної ситуації створено в 2022 році матеріальний резерв палевно-мастильних матеріалів. 

  Також розроблена  комплексна Програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру Мартинівської громади на 2021-2025 роки, фінансування якої склало 98,8 тис.грн

 

                                                САЙТ  СІЛЬСЬКОЇ   РАДИ

      Рада здійснює свою діяльність відкрито і гласно.

       На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» основним інструментом для висвітлення діяльності сільської ради та забезпечення доступу до публічної інформації є офіційний веб-сайт сільської ради, який  функціонує з 2019 року та постійно оновлюється інформаційними  матеріалами.

   Крім того, інформація про діяльність ради розміщується   на сторінці у фейсбуці.

          Це дає змогу громадськості оперативно ознайомлюватися з подіями, що відбуваються за участю керівництва та депутатів сільської ради, посадових осіб місцевого самоврядування, знайомитися з нормативними актами, що приймаються.

  Упродовж звітного періоду на офіційній веб-сторінці Мартинівської сільської ради висвітлено понад 960 статей та різноманітної інформації, тобто кожного дня сайт оновлювався новими новинами, оголошеннями, повідомленнями.

            СПІВПРАЦЯ З ОЧІЛЬНИКАМИ ПОЛТАВСЬКОЇ ОДА та РВА

Протягом року Мартинівська сільська рада тісно співпрацює із Полтавською ОВА та РВА. Проведено неодноразові зустрічі, переговори, розмови щодо вирішення тих чи інших питань.

Так, наприклад, з робочим візитом до Мартинівської сільської ради у жовтні цього року завітали начальник Полтавської РВА Дмитро Романов та його перший заступник Дмитро Задворкін.

Під час зустрічі було обговорено питання облаштування об’єктів критичної інфраструктури, що знаходяться на території громади, у випадку проблем з енергетикою; спілкувалися про фінансову допомогу ЗСУ, подальшого функціонування, утримання та  забезпечення  місцевого ДФТГ з метою покращення обороноздатності громади; вирішили питання формування Полтавського районного матеріального резерву з розрахунку на 10 діб; забезпечення Мартинівської ТГ телефоном супутникового зв’язку, який підключається до орбітальних супутників замість наземних стільникових станцій і гарантує постійний глобальний зв’язок; говорили стосовно необхідності придбання засобів хімічного захисту в необмеженій кількості (протигазів, спеціального захисного одягу).

Одним із питань, яке насьогодні вже врегульовано, та стосується не тільки Мартинівської громади, було питання придбання кисневої станції у Карлівську ЦРЛ. З приводу цього прийняли рішення спільно із Ланнівською та Карлівською ТГ відпрацювати дієві кроки щодо спрямування коштів з місцевих бюджетів (у відповідності до кількості населення та пролікованих громадян) на кисневу потребу медичного закладу.

Також обговорили щодо можливості  встановлення наземних укриттів у Білухівській та Мар’янівській гімназіях та ДНЗ «Малятко».

Цього дня спільно із начальником відділу освіти, культури та спорту Тетяною Гречко оглянули стан укриття навчального закладу у с. Мартинівка. В даній школі проведено капітальний ремонт та будівництво підземного сховища, проведено вентиляцію, облаштовано туалетні кімнати, підключено водопостачання, закуплені ємкості для зберігання води, придбано парти та лавки для проведення навчального процесу. На даний час ремонтується кімната для медичного персоналу. Оглянувши приміщення облаштованого укриття, керівники області були приємно вражені від побаченого. Вони охарактеризували сховище одним із кращих та безпечних у Полтавській області.

  По закінченню робочого візиту домовились про постійну співпрацю та взаємодопомогу на благо Мартинівщини та всієї України.

                                                              ГЕРОЇ ГРОМАДИ

  24 лютого, коли на нашу українську землю, повномасштабно стала нога рашиста, тисячі хлопців пішли на захист своєї держави, своїх рідних та дітей. З 24 лютого по сьогоднійшній день на службу у Збройні Сили України призвано 96 чоловіків з  населених пунктів Мартинівської громади. Це мужні, сильні, відважні, сміливі хлопці, батьки, сини, які тримають захист держави на своїх плечах. Та, нажаль, у війні не обходиться без горя та втрат.

 Вперше Мартинівська громада тужила від болю у лютому 2015 року, коли зустріла свого загиблого Героя Барвіна  Дмитра Володимировича, уродженця с. Халтурине. Виконуючи бойове завдання в зоні АТО  на 21- му році свого життя в  районі села Нижнє Лозове, що на Донеччині, 16 лютого 2015 року Дмитро підірвався на фугасі.

 Починаючи з червня 2022 року, Мартинівська громада знову стала на коліна, зустрічаючи та проводжаючи в останню путь своїх героєв.

 26 червня, поблизу населеного пункту Клинове, Бахмутського району, прикриваючи своїх побратимів, під час бойового зіткнення з ординцями, отримав поранення несумісні з життям Вадим Юрійович Забара, уродженець с-ща Шевченка.

22 жовтня від ворожої кулі під містом Бахмут  трагічно закінчилось  життя захисника Сергія Васильовича Привиденого, що з с. Білухівка.

1 листопада, виконуючи разом зі своїми побратимами бойове завдання, в районі населеного пункту Новомихайлівка Донецької області загинув Віталій Анатолійович Гажієнко, уродженець с. Халтурине.

 8 листопада 2022 року в районі населеного пункту Курдюмівка Бахмутського району Донецької області внаслідок артилерійського обстрілу з боку збройних сил російської федерації загинув Сергій Іванович Прийма, уродженець с. Халтурине.

 8 листопада у Харківській області ворожа міна забрала життя працівника ТОВ «Автомагістраль-Південь», жителя с-ща Красне Алексана Гаригіновича Григоряна, який виконував роботи на автомобільній дорозі біля с. Чкалівське Чугуївського району.

 Дякуємо Воїнам! Герої ніколи не вмирають… Вічна слава Захисникам України! Згадаємо про них подумки та вшануємо пам’ять хвилиною мовчання.

                                                       ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ

  Керівництво Мартинівської об’єднаної територіальної громади продовжує докладати максимум зусиль для її розвитку та забезпечення якісних умов проживання жителям громади.

Тому актуальними напрямками для роботи у 2023 році вважаю:

  • першочергова підтимка ЗСУ, які кожного дня наближають Перемогу, та їх сімей;

 

  • подальша робота по оптимізації та ефективному використанні бюджетних коштів (тендерні закупівлі, широке використання „ProZorro“, закріплення бюджетних призначень за установами, в тому числі через надання статусу юридичних осіб, та інші);

 

  • підтримка малого та середнього підприємництва у галузі житлово-комунального господарства, надання побутових послуг та розвитку фермерства і самозайнятості у сільській місцевості;

 

  • покращення матеріально-технічної бази освітніх, культурних, медичних та комунальних підприємств;

 

  • подальший розвиток інфраструктури населених пунктів (ремонт доріг,  водопостачання та водовідведення), впровадження інноваційних методів;

 

   У планах  роботи  на майбутнє  ще досить багато. Сподіваємося на співпрацю з усіма підприємствами, установами і організаціями, які розміщені на території сільської ради та і самих жителів громади. Хотілося б усі ці плани втілити в  реальність.

                                           Шановні присутні !

  Не дивлячись на події, які переживає наша держава, ми працювали і працюємо.

  Підсумовуючи роботу за  рік, можна сказати, що частину запланованого нам вдалося виконати, не можна сказати, що було легко, проте в громаді працьовиті, небайдужі, чуйні, цілеспрямовані люди, які переймаються проблемами громади і не стоять осторонь, щоб їх вирішити. Щиро вдячний таким людям, які займають активну громадську позицію, відкриті до діалогу й всебічно підтримують розвиток нашої громади.

 Дякую всім суб’єктам господарської та підприємницької діяльності, які працюють на теренах громади.

 Надіюсь на  подальшу  співпрацю  і  взаєморозуміння, активність  і свідомість  громадян,  депутатского корпусу та виконавчого комітету.   Сподіваюсь, разом будемо й надалі працювати в обраному напрямку в інтересах і на благо громади, для загального добра й благополуччя, намагаючись максимально і в повному обсязі задовольнити потреби жителів, а головне – виправдати довіру людей.

 Наша держава - Україна. Вона сильна, талановита, красива, мрійлива,  потужна, хоробра, терпляча. Вона – найкраща країна в цілому світі!

Ми будемо боротися за неї до перемоги, поки жодного рашиста не залишиться на нашій прекрасній землі.

Ми будемо боротися  за наше майбутнє, за майбутнє наших дітей.

 Напередодні новорічних свят бажаю кожному українцю: віри, надії, любові та миру!

Дякую за увагу!

         Сільський  голова                                                Віктор Котенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь