A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Поговоримо про небезпеку чадного газу

Дата: 11.01.2024 10:11
Кількість переглядів: 46

Фото без опису         Останнім часом зростає кількість випадків отруєння людей чадним газом, не пов’язаних із виникненням пожеж. Протягом 2023 року на території Полтавської області було зареєстровано 14 випадків отруєння людей чадним газом, внаслідок яких загинуло 2 особи та отримали отруєння 17 осіб (у тому числі 2 дітей). Як свідчить практика, основними причинами отруєння чадним газом є порушення правил влаштування та експлуатації пічного опалення, газових приладів, електричних генераторів, несправність систем димовидалення та вентиляції. Особливо від отруєння чадним газом потерпають діти, чий організм є більш уразливим до його дії.

 

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЬ ЧАДНИМ ГАЗОМ: ОСНОВНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

 Поговоримо про небезпеку чадного газу, який утворюється під час горіння в умовах нестачі кисню. Небезпека криється в тому, що він не має кольору, запаху чи смаку, але може бути смертельним для людини.

Чадний газ може накопичуватися у приміщеннях із несправною технікою або недостатньою вентиляцією. Він виділяється під час роботи: автомобільних двигунів внутрішнього згоряння; дров’яних/газових/вугільних печей; портативних бензинових генераторів; камінів;  газових водонагрівачів тощо. 

У кровоносній системі чадний газ з'єднується з гемоглобіном – кров втрачає здатність переносити і доставляти кисень до тканин, й організм починає відчувати його нестачу. Найпоширеніші симптоми впливу на організм чадного газу: головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, втома, запаморочення, сплутаність свідомості. Сильний дефіцит кисню, або ж гіпоксія, може призвести до незворотних пошкоджень мозку чи серця.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ, ДОТРИМУЮЧИСЬ ЯКИХ МОЖНА УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ЧАДНИМ ГАЗОМ:

  • під час користування газовими приладами встановлюйте вікно на провітрювання;
  • у жодному разі не використовуйте опалювальні прилади за відсутності тяги в димарі;
  • під час установки газової колонки чи котла передбачте окремий димар для відведення продуктів горіння;
  • якщо ви використовуєте тверде паливо, не зачиняйте витяжку до моменту повного згорання палива;
  • не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Слідкуйте за кольором полум’я на пальниках: він має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’я — це ознака неповного згоряння газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник;
  • не користуйтеся газовими приладами не за призначенням, наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;
  • експлуатуйте тільки справні газові прилади;
  • встановіть прилад для визначення концентрації чадного газу;
  • генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з вентиляцією і можливістю провітрювання. Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має становити не менше 6 метрів. 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь