A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

26 квітня 2024 року виповнюється 38 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2024 09:11
Кількість переглядів: 116

Фото без опису   26 квітня 1986 року - цього фатального дня 38 років тому на Чорнобильській атомній електростанції вибухнув четвертий енергоблок.

 Декілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася багато днів. Унаслідок вибуху реактор був повністю зруйнований, а в атмосферу Землі вирвалася хмара радіоактивного пилу. Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним "саркофагом" і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. Однак великі пожежі у наступні декілька років спричинили зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000 році припинив працювати останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю зупинилася. У листопаді 2016 року над четвертим енергоблоком ЧАЕС почали встановлювати новий саркофаг, а у 2019 році його було введено в експлуатацію.

  У ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції взяли участь й 17 наших земляків, які, ризикуючи своїм життям та здоров'ям, захистили людство від невидимого страшного ворога.

  38 річницю з дня аварії на ЧАЕС зустрінуть 12 ліквідаторів, що зареєстровані у нашій громаді. Відповідно Програми соціального захисту населення Мартинівської сільської ради на 2024 рік вони отримають одноразову матеріальну виплату в розмірі по 5 тис.грн.

  На жаль, з ліквідацією аварії на атомній станції, біда для України не вщухла.

У 2022 році окупант не тільки захопив АЕС, а й знову наразив на небезпеку весь світ. 24 лютого 2022 року росія вторглася на територію України. Чорнобильська атомна електростанція була одним із перших місць, що побачили ворожі війська. Проводити бойові дії біля поблизу Чорнобиля вкрай небезпечно, але це не завадило росії захопити ці території.  Під час окупації Чорнобильської зони відчуження російські війська завдали збитків науковим центрам, які в ній працюють, на мільйони доларів, нехтуючи усі  протоколи ядерної безпеки. 

Минуло більше двох років з моменту звільнення Чорнобильської зони. Сьогодні більшість підприємств, які стежать за радіоактивною безпекою, відновили свої процеси. Але поки ЗСУ надійно охороняють Чорнобильську зону, російська федерація продовжує створювати напругу довкола інших ядерних об’єктів в Україні.

Україна та світ заплатили високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи, яка триває й донині. Ми маємо зробити все, щоб не дати державі-терористу жодного шансу використовувати об’єкти атомної енергетики для шантажу України й цілого світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь