A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Про розгляд листа ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

Дата: 01.06.2021 10:35
Кількість переглядів: 455

МАРТИНІВСЬКА  СІЛЬСЬКА РАДА

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

 

від  28 травня 2021 року                                                                           № 49/2021

 

Про розгляд листа ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазивидобування» про плановану діяльність, яка

 підлягає оцінці впливу на довкілля

 

За результатами розгляду листа ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазивидобування» № ШГВ2146-003.1.1-09 від 18.05.2021 року виконавчий комітет Мартинівської сільської ради повідомляє про наступне.

Листом, що надійшов на адресу Мартинівської сільської ради, ГПУ «Шебелинкагазвидобування» направлено для розміщення примірник Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля «Спорудження оціночно-експлуатаційної свердловини № 530 Західно- Хрестищенського ГКР на газ і конденсат, підземні споруди. Підключення свердловини до установки підготовки вуглеводневої сировини» на дошках оголошень Мартинівської сільської ради.

Оцінка впливу на довкілля (ОВД) - це чітка процедура здійснення відповідної оцінки планованої діяльності, що відповідає Європейським принципам кращого регулювання.

Буріння свердловини передбачається в адміністративних межах Мартинівської сільської ради Полтавського району Полтавської області. Розташування устя свердловини обумовлюється оптимальними геологічними умовами розкриття перспективних продуктивних горизонтів і поверхневими умовами.

Основними потенційними забруднювачами навколишнього середовища при спорудженні свердловин є: промивальні на рідини та тампонажні розчини, бурові стічні води і буровий шлам; продукти випробування та освоєння бурової свердловини (пластові флюїди); матеріали та реагенти для приготування та обробки бурових та тампонажних розчинів; продукти згорання палива у двигунах внутрішнього згорання; господарчо-побутові стоки та відходи; металеві, бетонні та інші відходи спорудження бурової установка.

В процесі спорудження свердловин передбачається використання прісної води до технологічних потреб (приготування бурового розчину та інше) із водяних свердловин, буріння яких планується здійснювати на етапі підготовки бурових майданчиків. Навколо кожної водяної свердловини встановлюються зони санітарної охорони.

Ознайомившись з Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля «Спорудження оціночно-експлуатаційної свердловини № 530 Західно-Хрестищенського ГКР на газ і конденсат, підземні споруди. Підключення свердловини до установки підготовки вуглеводневої сировини» слід відмітити, що сфера, джерела та види можливого впливу на довкілля зазначено поверхнево та неповно, а саме не зазначено про наступне:

  • вплив на геологічне середовище. Вплив на геологічне середовище виявляється у вигляді порушення нормативного стану геологічного розрізу, який вміщує стратиграфічні комплекси і підземні горизонти з відмінними по величині пластовими параметрами таких як: градієнти гідророзриву порід, градієнти пластових тисків, пластові температури, горизонти з прісними і мінералізованими водами, газоносні і поглинаючі горизонти та інші.

При сумісному розкритті таких горизонтів можуть створюватись умови виникнення інтенсивних газопроявлень, що може негативно впливати на геологічне середовище у вигляді міжпластових перетоків вод і природного газу з конденсатом, забруднюючі надра.

Можуть створюватись умови для негативного впливу на перший від поверхні підземний горизонт з прісними водами у випадку проникнення в нього хімреагентів ПММ і рідких продуктів фонтанування свердловини.

Для запобігання виникнення фонтанування в процесі буріння передбачаються piшення, які включають вибір конструкцій свердловини, яка забезпечує попередження гідророзриву розкритих гірських порід тиском газу при газопроявленнях і герметизацій гирла противикидним обладнанням; підбір обсадних труб по міцності, виходячи з очікуваного максимально можливого тиску и усті свердловини в процесі буріння випробування на приплив; підбір густини бурового розчину, що забезпечу створення гідростатичного тиску в свердловині перевищуючого пластовий; вибір типу бурового розчину і хімреагентів, що забезпечує створення на стінках свердловини тонкої, щільної і малопроникної кірки;  герметизацію гирла свердловини противикидним обладнанням; наявність на буровій запасного розчину необхідної густини в кількості, яка дорівнює об’єму ствола свердловини при первинному розкритті продуктивних горизонтів.

  • вплив на водне середовище. Можливими джерелами забруднення підземних горизонтів з прісними водами можуть бути: буровий розчин, який використовується при розкритті водоносних горизонтів в процесі буріння свердловини; перетоки мінералізованих вод нижчележачих водоносних горизонтів. З метою попередження забруднення водних горизонтів при бурінні використовується буровий розчин, приготовлений на основі бентонітової глини, а при розкритті проектного водного горизонту, використовується прісна вода Скидання залишків бурового розчину i шламу проводиться у гідроізольовані шламові амбари глибоких свердловин.

Для попередження попадання атмосферних опадів в підземні води поза проміжною колоною, перетікання вод різних водоносних горизонтів і захисту наміченого до експлуатації водоносного горизонту передбачається тампонаж затрубного простору.

Для попередження попадання забруднюючих речовин в навколишнє середовище передбачається покриття майданчиків свердловини залізобетонними плитами.

Вживаються необхідні заходи з метою запобігання виникнення проблеми зниження рівня (зникнення) води у колодязях населення.

  • вплив шуму та вібрації на довкілля. При експлуатації свердловини акустичне навантаження на найближчу житлову забудову може виникнути при роботі факельної установки свердловини.

Для зменшення рівня акустичного впливу передбачено: використання в переважній кількості обладнання з електричною і гідравлічною системою силового приводу: клапани- роз; клапани-розрядники системи пневмоуправління буровим обладнанням поміщені у звукоізолюючі кожухи; обладнання глушниками вікна вентиляційної системи, що входять на головний майданчик.

Для зменшення рівня вібрацій: все обладнання бурових веретатів, яке викликає вібрацію, встановлюється на вібропоглиначі дерев’яні прокладки: станини і рами бурового обладнання монтуються на вібропоглинаючих подушках.

 

Окрім того, планова діяльність ГПУ «Шебелинкагазвидобування» «Спорудження оціночно-експлуатаційної свердловини № 530 Західно- Хрестищенського ГКР на газ і конденсат, підземні споруди. Підключення свердловини до установки підготовки вуглеводневої сировини» не може буди здійснена, оскільки під час здійснення такої діяльності в адміністративних межах Мартинівської сільської ради, очевидне активне використання важковагового транспорту, що неминуче наносить непоправну шкоду асфальтному покриттю (рух газовозів та іншої важковагової техніки).

Побудовані транспортні сполучення не розраховані на таке навантаження.

Руйнування шляхів призводить до негативного впливу на довкілля та транспортне сполучення (неможливість вчасного прибуття автомобілів швидкої допомоги, відсутність належного транспортного сполучення сіл з районним центром тощо).

В Повідомленні не враховано ступінь пошкодження доріг внаслідок планової діяльності ГПУ «Шебелинкагазвидобування» та не враховано вплив на довкілля внаслідок можливого відновлення доріг, що спричинене діяльністю останнього.

З огляду на вказане вище, діяльність ГПУ «Шебелинкагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» на території Мартинівської сільської ради не може здійснюватися до вирішення по суті проблеми пошкодження (руйнування) асфальто-бетонних доріг.

Разом з тим, стосовно використання глини і піску під час влаштування під’їзних шляхів до будівельного майданчика.

Пояснення щодо джерел походження таких матеріалів (глина, пісок) відсутні, а отже неможливо оцінити вплив на довкілля внаслідок видобування та транспортування глини і піску

Отже слід наголосити, що без урахування усієї інформації, зауважень і пропозицій, що зазначені органом місцевого самоврядування у даному листі, Мартинівська сільська рада вважає недопустимим провадження планової діяльності, оскільки на підставі наведених у Повідомленні про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля оцінок «Спорудження оціночно-експлуатаційної свердловини № 530 Західно- Хрестищенського ГКР на газ і конденсат, підземні споруди. Підключення свердловини до установки підготовки вуглеводневої сировини» ймовірних впливів на компоненти довкілля, при дотримання лише зазначених у Повідомленні технічних рішень, спорудження свердловини не є екологічно допустимим.

 

 

Сільський голова                                                                  В.І. Котенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь