A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Десикація соняшника

Дата: 02.09.2021 16:11
Кількість переглядів: 206

   Десикація – неодмінний елемент технології вирощування багатьох сільськогосподарських культур, зокрема й соняшнику. Передзбиральну десикацію соняшнику слід проводити передусім для того, щоб пришвидшити достигання й підсушування рослин та отримати сухе насіння. Ще одна з важливих переваг десикації – цей технологічний захід дозволяє почати збирання урожаю щонайменше на 5-10 днів раніше.  За рахунок десикації зменшуються втрати під час збирання врожаю (і не має значення, рік був вологий чи сухий), адже завдяки обробці врожай достигає набагато рівномірніше. Також усі знають, що при збиранні вологого соняшникового насіння втрати неминучі, бо комбайн погано справляється з обмолотом сирої маси. Десикація ж не лише підсушує соняшник, а й знищує бур’яни. Це відповідно спрощує збирання, підвищує якість урожаю. Отже десикація суттєво полегшує збирання урожаю та зменшує його втрати на 30-50 %.   Десикація соняшнику - також добре відомий виробникам агроприйом, який проводять не тільки  з метою прискорення дозрівання і збирання врожаю а й зниження його втрат від грибкових захворювань (білої і сірої гнилі). Десикацію краще  проводити за вологості насіння близько 20%,кошиків -80%,стебел – 60%. Практика показує,що такий стан настає через 35-40 діб після масового квітування рослин соняшнику. За обприскування в цей строк  відбувається швидке підсихання рослин, тому через шість-десять діб рослини підсихають до такого стану, що їх легко збирати.

     Десикація – відповідальний і суворо контрольований захід. Під час внесення десикантів слід  дотримуватись загальних правил та санітарно-екологічних норм, пов’язаних із проведенням подібних хімічних робіт. Особливу увагу звертають на застережні заходи у разі близького розміщення культур, які не підлягають хімічному підсушуванню, або ж багаторічних насаджень. Технологія проведення десикації передбачає використання авіаційної техніки і тракторних обприскувачів. Кращий час для проведення заходу – ранок (4-9 год) та вечір (17-21 год).

       Як засвідчила практика, кінцевий результат десикації повністю виправдовує витрати на її проведення, сприяє кращому збереженню врожаю та позбавляє виробника зайвого клопоту , пов’язаного з потребою термічного досушування збіжжя. Тож покладатися на «милість природи» чи вдатися до десикації – вирішуйте самостійно.                                    

     Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                                                        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь