A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-тя річниця виведення військ з Афганістану

Дата: 15.02.2022 09:18
Кількість переглядів: 269

Фото без опису   З цієї нагоди, 14 лютого,   у Мартинівському сільському будинку культури за участю очільників та працівників Мартинівської сільської ради, старостів Білухівського та Варварівського старостинських округів, воїнів-афганців та воїнів-інтернаціоналістів, учнів шкіл, громадськості села відбулися урочистості.

    Звертаючись до ветеранів, сільський голова Віктор Котенко подякував учасникам бойових дій за патріотизм, самопожертву та вірність військовій присязі, побажав здоров’я, довголіття, миру та добра усім присутнім, а неньці Україні – щоб забула слово «війна».

  Заступник сільського голови Олександр Родик зі щемом в душі  згадав своїх однолітків, які в ті роки пішли до лав Радянської Армії виконати свій чоловічий обов’язок - захистити Батьківщину, та не повернулися додому. Бажав усім бути  міцними, мужніми та згуртованими.

Фото без опису  Фото без опису

 

 

 

 

 

   Також з вітальними словами до афганців звернулися начальник відділу освіти, молоді та спорту Тетяна Гречко, староста Білухівського старостинського округу Алла Бойченко та староста Варварівського старостинського округу Михайло Данець.

   За героїзм, бойову витримку та відвагу винуватців свята нагороджено подяками Мартинівської сільської ради. Традиційно, кожному учаснику бойових дій вручено грошову допомогу в розмірі 3 тис. грн. У свою чергу, голова ветеранської організації воїнів Афганістану Олександр Далудін привітав своїх побратимів зі святом, побажав усім миру та злагоди.

Фото без опису  Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

   Хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлих односельчан-афганців, до могил яких працівниками відділу освіти, молоді та спорту спільно із очільниками громади та старостатів покладено квіти.

Фото без опису  Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

  Афганська війна  тривала майже 10 років. У ній брали участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців, понад 3000 з яких загинули, 72 зникли безвісти, близько 4000 отримали інвалідність.

  Жителі Мартинівської громади, які брали участь в Афганській війні:

  • Олександр Далудін, с-ще Красне;
  • Валентина Антоненко, с-ще Красне;
  • Федір Копилець, с. Мар’янівка;
  • Микола Мотієнко, с. Мар’янівка;
  • Олег Осадчук, с. Мар’янівка;
  • Олександр Бричко, с. Мар’янівка;
  • Григорій Шевченко, с. Мар’янівка;
  • Володимир Щетинін, с. Мартинівка;
  • Сергій Попело, с. Білухівка;
  • Василь Кобилка, с. Варварівка;
  • Сергій Ноздрін, с. Варварівка;
  • Микола Скрипник, с. Варварівка.

Фото без опису  Фото без опису       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Афганську війну можна називати по різному, але її не можна забути, як і інші війни. Тому цього дня та й завжди потрібно згадувати добрим словом учасників бойових дій, які воювали в Алжирі, Угорщині, В’єтнамі, Єгипті, Іспанії, Ємені, Камбоджі, Китаї, Кубі, Лаосі, Мозамбіку, Монголії, Сомалі, Фінляндії, Чехословаччині, Югославії, Ефіопії. Десятиліттями про ці події замовчували. Ці сторінки історії до недавнього часу залишалися таємницею за сімома печатками, хоча учасниками цих воєн були сотні наших побратимів. Кожен з цих людей міг загинути в боях, отримати поранення, потрапити в полон, пропасти безвісти. Проте вони з честю виконували свій обов’язок.

    Жителі Мартинівської громади, воїни – інтернаціоналісти, які брали участь в інших збройних конфліктах за межами країни:

- Борис Бруснік, с. Мар’янівка, воював на Кубі;

- Микола Великий, с. Мар’янівка, воював на Кубі;

- Дмитро Забіров, с. Варварівка, воював в Нікарагуа;

- Віктор Безпалько, с. Білухівка, воював в Сірії.

Фото без опису Фото без опису   Після урочистої частини відбувся святковий концерт, який підготували учасники художньої самодіяльності сільських будинків культури населених пунктів Мартинівської громади та, який заслуговує похвали, гучних аплодисментів та великої подяки, адже підготовлений та проведений на високому рівні.  Аматори сцени подарували присутнім глядачам купу позитивних емоцій. «Нам потрібне мирне небо, синє-синє, світле-світле… Миру нам сьогодні треба…», - співали дівчатка у своїй пісні. «Назавжди зупиніться всі війни на світі…», - закликали матері під час виконання мелодійної композиції.Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

      По завершенню концерту всі бажаючі мали змогу сфотографуватися «на згадку» у колі друзів та односельців.

 

 Афганська кампанія залишила невиліковну рану у серцях тих, хто брав участь у бойових діях, хто втратив друзів, синів чи батьків. Тридцять третя річниця виведення військ з Афганістану – важлива подія в житті усіх, хто був причетний. Не забудеться це горе, адже за кожним воїном-афганцем – свій життєвий подвиг, своя доля. 

     Шановні земляки! Цінуймо та поважаймо подвиг односельчан! Давайте  будемо пам`ятати ветеранів, виявлятимемо розуміння до тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі: у спогадах, у снах, у думках. Вони цього заслуговують.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь