A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану

Дата: 01.03.2022 09:00
Кількість переглядів: 348

Кабінетом Міністрів України 26 лютого 2022 року прийнято постанову № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану» (далі – постанова №162), якою визначено альтернативні способи виплати державних соціальних допомог під час воєнного стану на випадок збоїв у роботі тої чи іншої банківської установи, а також для осіб, які отримують виплати через АТ «Укрпошта», та тимчасово змінили місце проживання.

         Постановою №162 визначено:

• якщо уповноважений банк, через який особа отримує належні їй соціальні виплати, не зможе здійснювати виплату грошових допомог, то одержувачі зможуть отримати такі виплати у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк» як грошовий переказ без відкриття рахунку.

Для отримання соціальної допомоги необхідно буде звернутись до будь-якого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та довідкою про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

• якщо особа отримує соціальну допомогу через АТ «Укрпошта» за місцем проживання, і вимушена була через небезпеку змінити фактичне місце проживання, то вона також зможе отримати їх у відділеннях АТ «Ощадбанку» як грошовий переказ без відкриття рахунку.

Для цього необхідно звернутись до органів соціального захисту населення особисто або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку та повідомити про тимчасову зміну місця проживання.

Органи соціального захисту населення можуть перетелефонувати одержувачам для перевірки та уточнення відомостей щодо зміни фактичного місця проживання, які надійшли з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку.

Також Постановою №162 врегульовано питання виплати державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю, яким виповнилося 18 років протягом дії воєнного стану, починаючи з лютого 2022 року, і які не встигли пройти обстеження і отримати висновок медико-соціальної експертизи про встановлення статусу особи з інвалідністю. Виплата соціальної допомоги буде продовжуватися на період воєнного стану та на один місяць після дати його скасування.

 

                                     КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 26 лютого 2022 р. № 162

Київ

Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану


Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Погодитися з пропозицією Міністерства соціальної політики щодо виплати та доставки пенсій, грошової допомоги на період введення воєнного стану з урахуванням таких особливостей:

у разі надходження до Міністерства соціальної політики та/або Пенсійного фонду України інформації від Національного банку щодо неможливості здійснювати уповноваженими банками виплату пенсій, грошових допомог одержувачам їх виплата здійснюється шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка через банк, який є уповноваженим на провадження розрахунково-касових операцій з коштами Пенсійного фонду України, визначений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 січня 2004 р. № 25 “Про визначення уповноваженого банку, який провадить розрахунково-касові операції з коштами Пенсійного фонду України” (Офіційний вісник України, 2004 р., № 3, ст. 127) (далі ? банк), відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 (Офіційний вісник України, 1999 р., № 35, ст. 1803; 2016 р., № 79, ст. 2636);

у разі звернення одержувачів пенсій до органів Пенсійного фонду України особисто, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку чи в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, а також особистого звернення або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку одержувачів грошових допомог до органів соціального захисту населення щодо тимчасової зміни їх фактичного місця проживання виплата пенсій, грошових допомог здійснюється шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка у банку;

виплата соціальної допомоги дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років у лютому 2022 р. та в інших місяцях під час дії правового режиму воєнного стану і які не встигли пройти обстеження та отримати висновок медико-соціальної експертизи щодо встановлення статусу особи з інвалідністю, продовжується на період дії правового режиму воєнного стану та на один місяць після дати його скасування.

Виплата пенсії може здійснюватися без урахування строків, визначених частиною першою статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та в розмірах не менших, ніж були встановлені за попередній місяць, з подальшим проведенням перерахунку.

2. Міністерству соціальної політики, Пенсійному фонду України, структурним підрозділам з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій, виконавчого органу міських, районних у містах
(у разі їх утворення) рад, центрам з нарахування та здійснення соціальних виплат забезпечити:

перевірку шляхом зворотного зв’язку з одержувачем за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку відомостей, що надійшли з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку чи в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, щодо зміни фактичного місця проживання;

інформування одержувачів пенсій та грошових виплат про порядок отримання перерахованих банку коштів у разі застосування положень цієї постанови.

       

 Прем’єр-міністр України                                                                                   Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 73


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь