Мартинівська сільська громада
Полтавський

Українське слово – це потужна зброя, а Шевченкове слово – це зброя непереможна!

Дата: 09.03.2022 11:21
Кількість переглядів: 1087

Фото без опису  9 Березня в Україні та світі відзначається день народження Великого Кобзаря, поета, пророка, художника, мислителя Тараса Шевченка (1814 – 1861).

Доля Великого Кобзаря трагічна та велична одночасно. Кріпак і син кріпаків, сирота з малих літ, він мав стати представником другого ешелону інтелігенції, але відчув поклик рідної крові. За це був суворо покараний російським царатом, що ненавидів все українське. Втім, слово Шевченка не загинуло, а сам він став символом боротьби багатьох поколінь українців за волю та незалежність. Так було у 19 і 20 століттях, так залишається й у 21-му, коли російська імперія вкотре намагається знищити все українське.

Фото без опису Великий Кобзар став одним із важливих символів української революції – Євромайдану. Його прикладом надихались багато людей, його пророчі слова давали сил новітнім Героям. Одним з таких був Сергій Нігоян – юнак з Дніпра, що був на Майдані з початку протестів. Під час боротьби він цитував уривок з поеми Тараса Шевенка «Кавказ»:

І вам слава сині гори, кригою окуті,

І вам, лицарі великі, Богом не забуті,

Борітеся — поборете, Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава І воля святая!

 На жаль, Сергій став одним з перших загиблих за Україну.

 

Фото без опису   Тарас Шевченко був символом спротиву російської експансії не лише у Києві під час Революції Гідності, він надихав людей і на Донбасі.

6 лютого 2014 року в Луганську біля пам'ятника поету зібралися люди на мітинг за Україну. Вони вийшли на захист держави та просто читали вірші Шевченка. За це були жорстоко покарані – адепти «руського міру» напали на мирних демонстрантів, били всіх без розбору та топтали українські прапори.

У 21 столітті, коли на нашу квітучу, вільну, незалежну, багату, спроможну, самостійну державу вкотре напав російський ворог, українці не тільки «караються, мучаться, але стійко боряться і не каються»,  даючи геройський відсіч окупантам та боронять власну землю.

Фото без опису  Фото без опису

 

 

 

 

 

У рік Шевченкової 208 річниці,  у рік чергової фази війни з одвічним ворогом, поєдналися любов до Батьківщини та боротьба за неї. Сьогодні, як ніколи, в українців прокинулися давно забуті почуття: самопожертви за державу і відповідальність за майбутнє країни.

Хтось тільки починає вголос казати “Слава Україні!” чи “Україна понад усе!”, дехто вже передав воякам важко зароблені кошти чи зібрані продукти, а інший добровольцем воює, не шкодуючи свого життя.

Патріотизм – це не коли байдуже спостерігаєш, як навмисно провокують і руйнують країну, це аж ніяк не одягнена на тіло вишиванка... Це коли дитину виховуєш на засадах моралі та порядності! Діяти! Саме готовність до вчинку є фантастичною особливістю українського патріотизму нової історії. Він у кроках під кулями, у безсонних ночах на передовій, у посильній допомозі добровільним батальйонам і нашій армії, у подвигах захисників Батьківщини, у життях, покладених на вівтар нашої незалежності і нашої любові. Бо мільйони громадян відчувають себе одним народом із правом бути вільними, правом обирати майбутнє, почуттям власної гідності і правом жити у власній державі.

Фото без описуЗдається – кращого немає

нічого в Бога, як Дніпро

та наша славная країна…

Я так її, я так люблю

мою Україну убогу,

що проклену святого Бога,

за неї душу погублю! Україно, Україно!

 

І сьогодні оживають актуальні пророцтва великого генія України Тараса Шевченка, бо  в жилах українців ожила козацька кров, козацький дух, патріотизм і любов до своєї держави.

І оживе добра слава,

Слава України,

І світ ясний, невечерній

Тихо засіяє...

Обніміться ж, брати мої.

Молю вас, благаю!

 

У цей день, у День народження Великого українського Пророка, борця за волю та свободу, очільники Мартинівської сільської ради відвідали пам'ятник Тараса Шевченка, вклонилися Поету за його підтримку та віру в Україну, хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх Героїв - борців за нашу державу.

Фото без опису  Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Дорогі українці! Ми найкраща нація у світі! Ми – волелюбні, сильні, мужні! Ми - непереможні! Ми відстоїмо свою землю, ми проженемо ворога, ми відбудуємо наші міста і села! Перемога за нами!!!

Все буде Україна!

Слава Україні!  Героям слава!

Свою Україну любіть,

Любіть її… Во время люте,

В остатню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

 

 

Фото без описуОтак подивишся
здаля, на москаля-
І ніби справді він людина,
Іде собі, мов сиротина,
Очима - блим, губами - плям,
І десь трапляється хвилина,
Його буває майже жаль,
А ближче підійдеш - СКОТИНА !

 

                              Т. Г. Шевченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь