A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Полтавське районне управління ГУ ДПСС в Полтавській області інформує

Дата: 17.05.2022 14:08
Кількість переглядів: 436

Як не стати переможеним у боротьбі з шкідниками.

 

                  Сьогодні важко уявити вирощування рослин в господарстві без застосування агрохімікатів. Практично всі овочі та фрукти  вирощені за їхньої участі. Пестициди стали  незамінними в битві проти шкідників: комах (інсектициди), грибків (фунгіциди) і бур`янів (гербіциди). Фруктам і овочам ці хімікати допомагають рости недоторканими, зберегти красу і дозрівати в строк. Та як самим не стати їхньою жертвою, особливо під застосування? Адже хімікати небезпечні не лише для шкідників, але й для здоров’я та життя людини.

                  Небезпека отруєння залежить не тільки від токсичних властивостей отрутохімікатів, але й від умов праці, способів застосування, виду приладу. Інтенсивність надходження отруйних речовин в організм посилюється при великих фізичних навантаженнях, підвищеній температурі повітря, посиленому потовиділенні тощо.

                 Перед роботою з пестицидами бажане приймання їжі, особливо з обволікуючими властивостями (що містить крохмаль, желатин), яка зменшить подразнюючу дію хімічних сполук. Не рекомендується вживати надто солону їжу, яка затримує рідину в організмі,  а разом з нею й отруйні речовини. Молоко та молочні продукти дуже корисні, але їх забороняється вживати при роботі з препаратами групи міді. При роботі з пестицидами не можна палити, бо це посилює надходження отруйних речовин в організм. Категорично забороняється вживання алкогольних напоїв, бо дія отруйних речовин при цьому посилюється в десятки разів.

                 Не можна використовувати пестициди та гербіциди, не озброївшись засобами індивідуального захисту. Необхідно вдягнути респіратор та рукавиці, взути гумові чоботи, захистити очі. Чим менше ділянок шкіри залишиться відкритими – тим краще.

                Готувати робочі розчини потрібно на свіжому повітрі в безпечному місці. Оприскувати рослини не можна людям, які страждають від бронхіальної астми, обструктивних захворювань легень, різноманітних алергозів, токсичних уражень печінки.

                Купувати пестициди та гербіциди можна тільки в спеціально призначених пунктах та аптеках. Не варто застосовувати їх у вітряну погоду. Для розприскування безпечніше використовувати спеціальний насос, а не віник.

               Купуючи хімічні засоби, варто перевірити, чи виготовлені вони за відповідним стандартом та чи мають сертифікат якості. На упаковці також має бути вказано, що МОЗ дозволяє ними оприскувати овочі та фрукти, призначені для їжі. Слід перевірити склад препарату – бажано, щоб там містилося якомога менше хімічних інґредієнтів.

             Не можна, щоб діти були присутніми під час оприскування овочів: хімікати погано впливають на кров, викликають опіки слизової оболонки. Якщо їх вдихнути, може виникнути кашель з астматичними проявами. 

               У посуд, в якому розводили пестициди, не можна наливати воду для побутових потреб. У ньому категорично заборонено готувати їжу та годувати худобу. Використаний для оприскування віник потрібно знищити – з допомогою нього наводити лад в оселі небезпечно для життя. Навіть якщо ви були у рукавичках, не можна торкатися руками обличчя та рота.

                Після роботи з хімікатами необхідно ретельно вимити руки гарячою водою з милом, прополоскати рот, прийняти душ. Хімічні засоби та посуд, в якому їх розводили, потрібно зховати подалі від дітей.

               У разі виникнення перших ознак отруєння (загальна слабкість, сонливість, нудота, блювання, підвищене слиновиділення, пітливість, звуження зіниць, порушення координації, роботи серцево-судинної системи, органів шлунково-кишкового тракту) необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Якщо пестицид потрапив на шкіру, уражену ділянку промивають під струменем води та 2% -м розчином питної соди. При загальному отруєнні,  для надання невідкладної допомоги, потрібно викликати у хворого  блювання та дати активоване вугілля. Але ні в якому разі не можна зволікати з наданням кваліфікованої медичної допомоги.

               Будьте обережні! І нехай ніщо не завадить насолодитися новим врожаєм.

 

Полтавське районне управління ГУ ДПСС в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь