A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

18 травня – Міжнародний день музеїв.

Дата: 18.05.2022 14:42
Кількість переглядів: 471

Фото без опису  Міжнародний день музеїв світова культурна громадськість відзначає щороку 18 травня. Пам’ятна дата запроваджена рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв у 1977 році.

 З цієї нагоди працівники трудових колективів Мартинівської територіальної громади відвідали Варварівський народний історичний музей, екскурсію по якому провела його директор Бегмат Віра Олексіївна.

 

  З історії:

  Варварівський народний історичний музей відкритий у 1961 році. З 1970 р. заклад має звання народного. Експозиція музею налічує 6000 експонатів, які розповідають про життя села ХІХ –ХХ століть. Експонати розташовані в 5 кімнатах  і поділені на 35 тематичних  відділів.

Фото без опису   У першому залі представлені експонати, що розповідають про розвиток освіти у Варварівці.

  У другому -  відвідувачі зможуть ознайомитися з культурним відпочинком сільських трудівників: тут  розміщені музичні інструменти, патефони, приймачі, радіоли, магнітофони, а також вишиті нашими односельчанами картини.

  Третій зал нагадує  кімнату сільської хати  і називається  - «Світлиця». Експозиція цієї кімнати складається з  прикрашеного різьбленням столу, покритого витканою ще до революції скатертиною, прикрашеною орнаментом з двоголових орлів.

    У божниці знаходиться Євангеліє 1910 р. Поруч стоїть скриня, заповнена нехитрим хазяйським скарбом, біля стінки -  довоєнний (1941-45 рр.) сервант, залізне ліжко і піч з усім необхідним начинням. 

   У найбільшому приміщенні розміщені експонати, за якими можна прослідкувати історію села.

Вся експозиція музею має кілька розділів:

 

  • Наш край в давнину.
  • Наш край з 1900 р. по 1941 р.
  • Наше село в роки Великої Вітчизняної війни.
  • Наше село з 1945 р. по 1999 р.
  • Наше село в роки незалежності.
  • Наш край у роки російсько-української війни.

 

Фото без опису  Оглядова екскурсія розпочалася із зустрічі гостей вокально-хоровим колективом «Варварочка». Потому лунали вітання. Староста Варварівського старостинського округу Михайло Данець привітав директора музею із професійним святом. Начальник відділу освіти, культури та спорту Тетяна Гречка вручила подяку та подарувала Вірі Олексіївні картину Мар’янівського художника Іванова Івана, яка поповнить музейну колекцію.

  Далі екскурсовод запросила усіх до оглядової подорожі.

  Під цікавий та повчальний супровід Віри Олексіївни присутні подумки та уявно побували у кожній описаній розповіді та історії. Враження від екскурсії та спілкування з екскурсоводом - незабутні.

  Місцеві жителі говорять: той, хто хоч раз відвідав стіни Варварівського краєзнавчого музею, надихнувся атмосферою тієї історії, яка зберігається там, обов’язково повернеться ще раз. Дуже цікаво, інформативно  та повчально!     Дякуємо Вірі Олексіївні за чудову мандрівку. Вдячні вокально-хоровому колективу «Варварочка» за музичні привітання!  

Фото без описуШановна Віро Олексіївно!

Вік колективу Мартинівської сільської ради прийміть вітання з нагоди професійного свята! Міцного здоров’я на довгі роки, творчої наснаги, бажаємо ніколи не втомлюватися від своєї професії, постійно вносити свою лепту в цікаві оповідання та повісті історії, завжди бути на висоті успіху і слави, поєднувати у своєму житті велике щастя, веселощі душі і незгасаючий інтерес до нових відкриттів.

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

  Фото без опису Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь