Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує
За 6 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 43 випадки ботулізму з 46 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення, та риби придбаної у місці стихійної торгівлі.
В червні значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюванності на ботулізм. Було зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 постраждалими, майже стільки, скільки за 5 попередніх місяців.
За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 18 випадків з 21 постраждалим пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 13 випадків з 14 постраждалими, овочеві консерви – 3 випадки з 4 постраждалими та рибні консерви – 2 випадки з 3 постраждалими), 18 випадків пов’язано із в’яленою, жареною рибою (13 – домашнього виготовлення, 4 – придбано в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). У 6 випадках захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва (5 – рибна продукція, 1 м’ясна), у 5 випадках розслідування триває.
Через російську військову агресію, масові руйнування інфраструктури, припинення проведення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону збільшує ризик ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
В Полтавській області зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм, за результатами розслідування встановлено, що випадок пов’язані з вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення.
Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування . Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком- мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Симптоми ботулізму – порушення зору (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання), спрага, сухість слизових оболонок, подразнення в горлі, біль під час ковтання, головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Профілактика
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
- м’ясних та грибних консерв,
- консервів домашнього виробництва,якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Лікування ботулізму - за найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та введення ботулінічного антитоксину.