A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Дата: 13.07.2022 10:08
Кількість переглядів: 173

 За 6 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 43 випадки ботулізму з 46 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення,  та риби придбаної у місці стихійної торгівлі.

В червні значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюванності на ботулізм. Було зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 постраждалими, майже стільки, скільки за 5 попередніх місяців.

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 18 випадків з 21 постраждалим пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 13 випадків з 14 постраждалими, овочеві консерви – 3 випадки з 4 постраждалими  та рибні консерви – 2 випадки з 3 постраждалими), 18 випадків пов’язано із в’яленою, жареною рибою (13 – домашнього виготовлення, 4 – придбано в місцях стихійної торгівлі,  1 – невідомого походження). У 6 випадках захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва (5 – рибна  продукція, 1 м’ясна), у 5 випадках розслідування триває.

Через російську військову  агресію, масові руйнування інфраструктури, припинення проведення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону збільшує ризик ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

В Полтавській області зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм, за результатами розслідування встановлено, що випадок пов’язані з вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування . Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком- мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму – порушення зору (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання), спрага, сухість слизових оболонок, подразнення в горлі, біль під час ковтання, головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Профілактика

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Лікування ботулізму - за найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та введення ботулінічного антитоксину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь