A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Запрошуємо долучитись до радіодиктанту національної єдності!

Дата: 08.11.2022 16:08
Кількість переглядів: 113

Фото без опису День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада (згідно з Указом Президента  №1241/97 «Про День української писемності та мови»).

За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця, адже дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Мова – найважливіший універсальний засіб спілкування людей, до якого можуть входити, крім висловлення думок, почуття і волевиявлення. Українська літературна мова належить до найпоширеніших високорозвинених мов світу.

 Видатний знавець української мови Дмитро Павличко писав: «Українська мова не бідна, не вульгарна, не кривоуста. Вона має свою особливу музикальність. Ця незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі… Українська мова не вчора придумана. Вона – не сирота, вона має слов'янську родину і світову славу. Вона має все».

Фото без опису Щорічно в цей день на Українському радіо відбудеться радіодиктант національної єдності, який має на меті об’єднати усіх небайдужих навколо українського слова.

Українське радіо започаткувало цю акцію ще 2000-го. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з'ясувати, наскільки добре знають мову. Цьогоріч диктант писатимуть шістнадцятий раз.

Для того, щоб стати учасником, окрім бажання, необхідно мати аркуш паперу, ручку, радіоприймач, комп'ютер, планшет або телефон з виходом в Інтернет.

9 листопада об 11 годині на Першому каналі Українського радіо розпочнеться годинна радіопрограма, присвячена акції: йтиметься про історію радіодиктанту, його учасників, умови написання, а об 11:30 прозвучить власне текст. Диктуватиме доцент Київського університету ім. Б. Грінченка Олександр Авраменко.

Запрошуємо усіх охочих не лише долучитися і написати диктант, але й стати своєрідними співорганізаторами акції: створити свій власний осередок диктанту – зібратися родиною, колективом чи організувати написання у закладі, де ви працюєте або навчаєтеся, адже мета акції – не перевірка грамотності, а єднання! Адже сьогодні так важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь