Мартинівська сільська громада
Полтавський

Збір небезпечних побутових відходів

Дата: 17.11.2022 12:14
Кількість переглядів: 274

Фото без опису Сьогодні, 17 листопада, за сприяння Полтавської ОВА та ініціативи керівництва Мартинівської сільської ради, Полтавський обласний екобус приїздив до нашої громади.

КП «Халтуринське  ГСКП»  передали працівникам екобусу для подальшої утилізації 54 люмінесцентні лампи.

Що таке екобус?

1 жовтня 2019 року у Полтаві розпочав роботу екобус. Фургон Citroёn Jumper переобладнали у мобільний пункт збору небезпечних відходів від громадян.

За понад два роки мешканці Полтави принесли 8937 кг батарейок, 44328 люмінесцентних ламп та 2502 термометрів.

У Полтавській області екобус почав роботу дещо пізніше, у червні 2020 році. За два роки мешканці громад Полтавської області здали 2685 кг батарейок, 22551 люмінесцентну лампу та 306 термометрів.

Фото без опису  Яка система подальшої утилізації батарейок і люмінесцентних ламп?

Система подальшої утилізації батарейок і люмінесцентних ламп наступна: відпрацьовані термометри та лампи комунальники після збору віддають ТОВ «Полекозахист», якому місто та область платять за утилізацію. Використані ртутні лампи із Полтави відвозять до села Мурованого, що поблизу Львова. Там розташоване державне підприємство «Боднарівка». Цей завод єдиний в Україні, який проводить повну переробку відходів, що містять ртуть.

Зібрані екобусом батарейки спочатку їдуть у Київ, на склади компанії «Екологічні інвестиції». Ця організація уже кілька років організовує збір небезпечних відходів під назвою «Батарейки, здавайтеся». Потім батарейки відвозяться на завод GreenWEEE в Румунії. Першу партію відвезли з Полтави у 2019 році.

Фото без опису Для чого потрібно здавати батарейки та ртутні лампи в екобус?

Ртутні лампи та градусники викидати не можна. У ртутній лампі міститься від 40 до 70 мг ртуті. Коли разом із побутовим сміттям такі лампи потрапляють на полігон, вони розбиваються. Випари ртуті забруднюють повітря. Коли ця речовина проникає в ґрунт, то отруює підземні води. Ви можете або самостійно відвезти лампи на перероблюваний завод або віднести в екобус.

Батарейки. У склад батарейки входять різні метали: свинець, цинк, нікель, марганець, кадмій, ртуть, які містять агресивні кислоти, що забруднюють довкілля. Потрапляючи на сміттєзвалища, батарейки, отруюють повітря, ґрунт і воду. 1 батарейка забруднює 20 м² землі та 400 л води токсичними речовинами.

Фото без опису Важливо: термометри та лампи потрібно здавати в заводському пакуванні. Якщо його немає, то заверніть їх хоча б у саморобну картонну тару — окрему для кожної лампи або термометра.

Про наступний приїзд мобільного пункту прийому небезпечних відходів до Мартинівської громади буде повідомлено додатково.

  

Шановні жителі громади! Не викидайте і не знищуйте самостійно небезпечні побутові відходи. Збирайте їх у окремий ящик з подальшою передачею до обласного екобусу.

Зберігаймо екологію чистою! Бережімо своє здоров’я та життя!

Фото без опису  Фото без опису

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь