РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО НАСІННЄВОГО КОНТРОЛЮ
При вирощуванні, очищенні, сортуванні, зберіганні та реалізації насіння важливим є як державний так і внутрішньогосподарський контроль. Чітке дотримання вимог державного і внутрішньогосподарського контролю сприятиме підвищенню відповідальності посадових осіб та в кінцевому рахунку забезпечить гарантовано високу якість насіння.
Мета внутрішньогосподарського контролю усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування. Головне завдання внутрішньогосподарського контролю домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах.
Догляд за насінницькими посівами
З появою сходів на кожному насінницькому посіві встановлюють польову табличку, яка є своєрідним "паспортом" посіву, де зазначають: назва господарства, культура, сорт, генерація, № поля, площа та попередник.
В період колосіння – початку воскової стиглості зерна проводять видові і сортові прополки (видалення на відведених під вирощування насіння площах рослин інших видів та рослин культури, що за своїми сортовими ознаками не відповідають офіційному описові сорту). Під час прочисток, домішки, що видаляють, виривають з корінням і виносять з посіву, щоб вони не стали джерелом повторного засмічення при збиранні. Ця робота проводиться під безпосереднім керівництвом агронома - насіннєвода. Роботу організовують так, щоб робітники проходили на відстані витягнутої руки один від одного. По закінченні цього прийому по кожному полю складається акт сортової прочистки насіннєвого посіву.
Збиральні роботи
На початку збирання доцільно організовувати контроль безпосередньо поступлення насіннєвого матеріалу з поля, не замінюючи цим, звичайно, контроль на току. Необхідно скласти план проведення збиральних робіт аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох сортів однієї культури або важко відокремлюваних культур. Починати збирання з обкосів на ширину захвату комбайна, а намолочене при цьому зерно використовувати на товарні цілі. Перевозити зерно від комбайна тільки закріпленим за ним транспортом, полем де посіяний даний сорт. Комбайни і транспорт після закінчення збирання ретельно очищувати на цьому ж полі, використовувати компресор; агроном має перевіряти якість очистки комбайна. Категорично забороняється проїзд транспортних засобів полями, призначеними для посіву озимих в поточному році. На початку збирання іншого сорту або культури один-два бункери намолоченого зерна використовувати як товарне. Організувати вхідний контроль за якістю насіння, що надходить на тік від комбайнів, вчасно сигналізувати про необхідність внесення коректив в їх роботу. Завдання внутрішньогосподарського контролю на цьому етапі полягає в збереженні сортових якостей, доведення насіння до посівних кондицій, передбачених стандартом. Не допускається надходження на тік і в складські приміщення, де розміщено насіннєвий матеріал товарного зерна, складування фуражу та інших матеріалів. До початку збирання здійснюється комплекс заходів з підготовки току й складів до приймання насіння: ремонт, дезінфекція приміщень та інвентарю. Складається план розміщення партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування. Зерно, що перевозиться від комбайна на тік, супроводжується документом (талон, накладна, тощо) із зазначенням прізвища комбайнера й водія, дати, номера поля й автомашини, культури, сорту, генерації. Вхідний контроль проводиться за кожною ходкою закріпленого за комбайном транспортного засобу. На бурт зерна, що формується з першою ходкою переноситься польова табличка.
Доробка насіння
Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах. Слід пам'ятати, що кожний додатковий пропуск підвищує травмування насіння, що негативно відбивається на його якості. Очищене й відсортоване насіння складується. Кожна партія насіння складується окремо і позначається штабельним ярликом, у якому зазначаються: культура сорт (гібрид, лінія), категорія за етапами насінництва, генерація, рік урожаю, номер партії, маса партії, кількість місць, сортовий документ на насіння назва, номер, термін дії.
Контроль за насінням, що зберігається
Необхідно забезпечити повне зберігання сухого насіння від псування і засміченості іншими культурами і сортами. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах. Відповідно до ДСТУ 2240-93 сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки зберігають при вологості насіння, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни – 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важко відокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес). Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню. Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлювати зміну їх вмісту після закриття упаковок. Маркування партій насіння згідно до «Порядку маркування та пакування партій насіння» покладено на суб’єктів насінництва та розсадництва, і здійснюється ними в процесі доробки та пакування насіння.
Кожна етикетка має свій номер і під час сертифікації партії насіння, до сертифікату, що засвідчує посівні якості вносяться номера етикеток, які були використані для маркування даної партії насіння. Тобто, під час купівлі насіння можливо проконтролювати чи відповідають номера етикеток відповідній партії.
Тільки після того, як насіння пройде через усі стадії доробки та контролю якості, його готують до продажу. Таким чином, аграрії гарантовано отримують насіння найвищої якості.
Якість насіння
Із кожної сформованої партії насіння аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) відбирає проби та передає до органів з оцінки відповідності для визначення посівних якостей насіння. Якщо за результатами аналізу насіння відповідає вимогам законодавства, видається Сертифікат, що засвідчує посівні якості, згідно з встановленою формою та вносяться відповідні дані до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.
Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння скасовується Мінагрополітики на підставі подання територіальних органів Держпродспоживслужби:
- у разі виявлення невідповідності показників, зазначених у сертифікаті, показникам, визначеним під час здійснення заходів державного нагляду (контролю);
- за результатами проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу;
- порушення вимог процедури сертифікації.
Сільгоспвиробники можуть використовувати для сівби насіння, яке придбане у виробника (суб’єкти насінництва та розсадництва) або у посередника (суб’єкти господарювання, що купили у виробника і перепродали кінцевому споживачеві).
При введенні в обіг суб’єктами насінництва та розсадництва кожна партія насіння сільськогосподарських культур сертифікується та має:
- сертифікат, що засвідчує його сортові якості;
- сертифікат, що засвідчує його посівні якості.
Крім цього, споживачеві залежно від культури та відповідно до ДСТУ, видаються супровідні (господарські) документи:
ДСТУ 4138-2002 Насіння сільськогосподарських культур: «Атестат на насіння» - на добазове та базове насіння; «Свідоцтво на насіння» - на сертифіковане насіння;
ДСТУ 6006:2008 Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів - кожну партію насіння під час відпускання супроводжують «Довідкою про сортові та посівні якості насіння».
При придбанні насіння на посів у посередника теж необхідно отримати:
- атестат на насіння - на категорії добазового та базового насіння (ДН; БН);
- свідоцтво на насіння - на категорію сертифікованого насіння сортів сільськогосподарських рослин першої та другої генерації (СН);
- свідоцтво на гібридне насіння - на категорію сертифікованого насіння першого покоління гібридів (СН-БІ).
Ці документи вже виписуються безпосередньо суб’єктом - продавцем, під свою відповідальність, на підставі супровідних (господарських) документів, отриманих від виробника насіння. Крім того, у вищезазначених документах посередник зобов’язаний вказати номер та дату сертифікату, що засвідчує сортову та посівну якість придбаного насіння у виробника. Всі вище перераховані документи підтверджують гарантію якості насіння.
За матеріалами Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області