Мартинівська сільська громада
Полтавський

Як не допустити отруєння чадним газом

Дата: 20.11.2023 09:44
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

Чадний газ є речовиною, від якої гинули люди протягом всієї людської історії. Проблема полягає в тому, що чадний газ є обов'язковим супутником процесу горіння біологічного палива. Крім того, в незначній концентрації він може синтезуватися навіть в організмі людини, тому на перших етапах отруєння мозок не сприймає його як загрозу і не задіює захисні механізми.

 

     Чадний газ або окис вуглецю має хімічну формулу виду СО. Він утворюється в результаті неповного процесу згоряння будь-якого органічного типу палива - дров, вугілля, бензину, дизеля, природного газу та інших. Якщо органіка згоряє повністю, то формуються вода Н2О і двоокис вуглецю з формулою СО2. У разі, якщо згоряння палива відбувається в умовах дефіциту кисню - в процесі неповного окислення органічних речовин утворюється чадний газ.

 

     Найчастіше люди страждають від отруєння цією речовиною через неправильну роботу пічного опалення або на пожежах. Перший фактор поступово відходить у минуле, а ось пожежі є найпоширенішим видом стихійних лих. Чадний газ - головний вражаючий фактор під час пожеж. Від нього найбільше страждають і гинуть люди - не висока температура або відкритий вогонь, а невидимий вбивця.

 

    Крім того, небезпеку становлять працюючі автомобілі в замкнутому просторі. Багато автомобілістів думають, що 10-20 хвилин працюючого двигуна в гаражі при відкритих дверях не представляють ніякої небезпеки, насправді ж концентрація токсичного газу здатна дуже швидко привести до втрати свідомості і навіть загибелі людини. Чадний газ важчий за повітря і близько землі його концентрація максимальна - нахилившись за інструментом або сумкою, людина вдихає отруту, що призводить до дуже сумних наслідків.

 

   Так як газ не має кольору і запаху, розпізнати симптоми отруєння дуже важко, особливо на перших етапах. Найчастіше, якщо біда наздогнала вас не під час пожежі, отруєння списують на серцевий напад або раптове нездужання.

 

Виділяють основні симптоми отруєння:

 

- головний біль (самий ранній симптом);

- блювота;

- запаморочення;

- біль у грудях;

- дратівливість;

- сплутаність свідомості;

- порушення координації рухів;

- синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри;

- втрата свідомості.

 

   Найчастіше отруєння побутовим і чадним газом відбувається серед дітей, залишених без належного нагляду, сплячих людей і людей, що знаходяться в стані наркотичного або алкогольного сп’яніння.

 

    Головним принципом долікарської медичної допомоги при отруєнні чадним газом є негайне усунення джерела надходження чадного газу. Ні в якому разі не можна запалювати світло або вогонь, тому що це може спровокувати вибух. У приміщенні необхідно відкрити вікна для доступу свіжого повітря.

Постраждалого необхідно якнайшвидше винести або вивести (якщо він не втратив свідомість) на повітря та викликати «швидку».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь