Мартинівська сільська громада
Полтавський

Програма соціального захисту та підтримки внутрішньо переміщених осіб на території Мартинівської сільської територіальної громади на 2022-2024 роки

Дата: 19.04.2022 12:12
Кількість переглядів: 36

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету

Мартинівської сільської ради

                                     від 18.04.2022 року

                         № 141/2022

 

 

Програма

соціального захисту та підтримки

внутрішньо переміщених осіб на території

Мартинівської сільської територіальної

громади на 2022-2024 роки

 

 

 

1.Визначення проблеми,

на розв'язання якої спрямована Програма

 

Програма соціального захисту та підтримки внутрішньо переміщених осіб на території Мартинівської сільської територіальної громади на 2022-2024 роки (далі – Програма) передбачає об’єднання зусиль органів місцевого самоврядування, закладів освіти, культури, громадських об’єднань та інших організацій стосовно вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб.

В результаті проведення антитерористичної операції на Сході, військової агресії проти України з боку російської федерації, ведення бойових дій та тимчасово окупованої території нашої держави значна кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) перебувають на території Мартинівської сільської ради.

Соціальний захист ВПО є одним із найважливіших питань: проблема розміщення, забезпечення належних умов проживання, безробіття, відновлення документів, недостатньої кількості додаткових місць в дошкільних навчальних закладах та школах тощо. У зв’язку із цим існує необхідність проведення комплексу заходів, спрямованих на соціальну адаптацію та захист внутрішньо переміщених осіб.

Більшість ВПО, які прибули на територію Мартинівської сільської ради, потребують вирішення житлових питань, матеріальної, соціальної та інших видів допомоги.

Таким чином, в умовах сьогодення, саме зазначена категорія населення потребує підвищеної уваги з боку владних структур, органів місцевого самоврядування, громадських обєднань тощо.

Значна кількість ВПО потребує комплексного підходу до розв’язання їх проблем.

Зважаючи на невизначеність тривалості війни і окупації території України та необхідності забезпечення тимчасовим житлом та іншими матеріальними цінностями ВПО, їх соціальної адаптації, розв’язання існуючих нагальних проблем потребує розробки та реалізації відповідної програми.

 

2. Визначення мети Програми

 

Основою метою Програми є:

 

зменшення соціальної напруги серед ВПО, у зв’язку зі складністю соціально-економічних проблем, з якими вони зіштовхуються;

реінтеграція ВПО у приймаючі громади;

забезпечення соціальної, фізичної, медичної, психофізіологічної та матеріальної підтримки ВПО;

забезпечення належних умов життєдіяльності, вирішення питання забезпечення тимчасовим або соціальним житлом;

надання ВПО з тимчасово окупованих територій та районів проведення бойових дій грошової та матеріальноїдопомоги як таким, що потрапили у складні життєві обставини;

сприяння у працевлаштуванні тощо.

 

3.Обґрунтування шляхів і засобів розв'язання проблеми,

обсягів та джерел фінансування,

строки та етапи виконання Програми

 

Програма спрямована на поступове вирішення основних проблем і зменшення соціальної напруги серед ВПО шляхом розширення кола соціальних гарантій для цієї категорії осіб. Для досягнення основної мети передбачено здійснити заходи правового, соціального, медичного, транспортно-побутового та культурно-масового характеру.

Програма реалізується шляхом здійснення заходів за напрямами:

інформаційно-правового забезпечення – підвищення рівня інформованості серед ВПО та надання їм правової допомоги;

соціального захисту – здійснення підтримки ВПО, створення умов для поліпшення їх життя, підтримка статутної діяльності громадських об’єднань ВПО тощо;

медичного обслуговування – збереження здоров’я ВПО, створення умов для медичного обслуговування.

Фінансове забезпечення заходів, передбачених цією Програмою, проводиться за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Обсяг ресурсів, які планується залучити на виконання Програми, складає  300 тис. грн. з місцевого бюджету.

Планується протягом дії Програми, яка розрахована на 3 роки, а саме з 2022 до 2024 року, виділяти кошти на реалізацію заходів Програми.

 

4. Перелік завдань (напрямів) і заходів

Програми та результативні показники

 

Для реалізації Програми необхідно виконати такі завдання:

  1. Надавати матеріальну допомогу внутрішньо переміщеним особам, які знаходяться в складних життєвих обставинах та перебувають на обліку виплачується в розмірі, що не перевищує розміру двох прожиткових мінімумів на одну особу в розрахунку на місяць, що визначається Законом України «Про Державний бюджет України» на 01 січня відповідного бюджетного року. Дана грошова допомога надається не частіше ніж один раз на рік.
  2. Здійснення соціальної роботи з внутрішньо переміщеними сім’ями, які перебувають в складних життєвих обставинах;
  3. Виявлення дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та здійснення соціального супроводу Службою у справах дітей виконавчого комітету Мартинівської сільської ради;
  4. Надання інтенсивної соціальної підтримки та реабілітаційних послуг у разі нових переміщень сімей з зони бойових дій;
  5. Проведення серії навчань соціальних працівників, фахівців соціальної сфери (місцевих соціальних працівників, соціальних педагогів, фахівців закладів в яких проживають ВПО) щодо особливостей соціального захисту та підтримки ВПО.

6. Надається грошова допомога на дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, які йдуть до першого класу та/або є випускниками одинадцятих класів загальноосвітніх закладів, розташованих на території Мартинівської сільської територіальної громади.

Дана грошова допомога виплачується на підставі подання відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради та заяви одного з батьків (опікуна, піклувальника) дитини з числа внутрішньо переміщених осіб, яка йде до першого класу або є випускником одинадцятих класів загальноосвітнього закладу, розташованого на території Мартинівської сільської територіальної громади.

До подання та заяви про виплату даної грошової допомоги додаються:

- копія паспорта;

- копія ідентифікаційного номера;

- копія свідоцтва про народження дитини;

- копія реквізитів банківського рахунку;

- довідка з навчального закладу;

- довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на дитину яка йде до першого класу або є випускником одинадцятих класів загальноосвітнього закладу, розташованого на території Мартинівської сільської територіальної громади.

При цьому розмір допомоги становить:

- на дітей, які є випускниками одинадцятих класів загальноосвітніх закладів, розташованих на території Мартинівської сільської територіальної громади – два прожиткових мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць, що визначається Законом України «Про Державний бюджет України» на 01 січня відповідного бюджетного року;

- на дітей, які йдуть до першого класу загальноосвітніх закладів, розташованих на території Мартинівської сільської територіальної громади – один прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць, що визначається Законом України «Про Державний бюджет України» на 01 січня відповідного бюджетного року.

 Документи подаються відділом освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради щорічно до 01 травня на дітей, які є випускниками одинадцятих класів загальноосвітніх закладів, розташованих на території Мартинівської сільської територіальної громади, та до 15 жовтня на дітей, які йдуть до першого класу загальноосвітніх закладів.

 

Додаток 2

до рішення сільської ради  

від __.04.2022 р.

 

Заходи з реалізації програми соціального захисту та підтримки внутрішньо переміщених осіб

на території Мартинівської сільської територіальної громади на 2022-2024 роки

 

№ п/п

Зміст заходу

 

Відповідальні за організаційне

забезпечення

Очікуваний результат

 

1

2

3

4

  1.  

Ведення обліку та видача довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб

Управління правового та кадрового забезпечення апарату виконавчого комітету сільської ради (Микитенко Н.О., Юрко І.І.), Центр надання адміністративних послуг сільської ради, діловоди старостинських округів сільської ради

Забезпечення виконання законодавства

 

  1.  

Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним  особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг

Управління правового та кадрового забезпечення апарату виконавчого комітету сільської ради (Микитенко Н.О., Юрко І.І.)

Забезпечення виконання законодавства

  1.  

Забезпечення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які є внутрішньо переміщеними особами, технічними засобами реабілітації

Відділ № 3 УСЗН Полтавської РДА (Заєць Т.В.)

Соціальна підтримка

  1.  

Забезпечення ведення реєстрів внутрішньо переміщених осіб дорослих і дітей з метою надання медичної допомоги

Медичні заклади громади

Системний та своєчасний підхід до надання медичної допомоги

  1.  

Надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам дорослим та дітям при амбулаторних, стаціонарних станах та надання одноразової грошової допомоги на лікування згідно рішення комісії. До заяви на видачу допомоги додаються копії документа, що посвідчують особу (паспорт, свідоцтво про народження), ідентифікаційного коду (за наявності), довідка з медичного закладу та довідка про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи.

Медичні заклади громади, Карлівська ЦРЛ ім. Л.В. Радевича

Фінансовий відділ

Покращення стану здоров’я та

якості життя

 

  1.  

Забезпечення своєчасного надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, дітям, які перемістилися без супроводу законних представників, та їх влаштування до сімейних форм виховання

Служба у справах дітей

 

100% надання статусу дітям та

влаштування їх до сімейних форм

виховання

  1.  

Забезпечення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи

Служба у справах дітей

 

Створення відповідних умов для проживання, навчання та  розвитку дитини

  1.  

Забезпечення сприятливих умов для навчання дітей внутрішньо переміщених осіб у закладах загальної середньої освіти

Відділ освіти, культури та спорту

Підтримка та захист дітей

  1.  

Забезпечення дітей з числа внутрішньо переміщених осіб повноцінним збалансованим безкоштовним харчуванням

Відділ освіти, культури та спорту

Підтримка та захист дітей

  1.  

Надання можливості внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю отримувати освітні послуги з урахуванням  їх права на інклюзивне навчання та особливих потреб (з урахуванням принципу гендерної

рівності)

Відділ освіти, культури та спорту

Підтримка та захист дітей,

сприяння здобуттю освітніх послуг

  1.  

Організація тренувань з видів спорту і проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів з залученням внутрішньо переміщених осіб

Відділ освіти, культури та спорту, старостати

Залучення внутрішньо переміщених осіб до фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових

заходів

  1.  

Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкових трудових

договорів

Карлівська районна філія Полтавського обласного центру зайнятості

Компенсація витрат на оплату

праці за працевлаштування

безробітних на умовах строкових

трудових договорів

  1.  

Забезпечення тимчасової зайнятості та матеріальної підтримки безробітних шляхом залучення внутрішньо переміщених осіб до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру

Карлівська районна філія Полтавського обласного центру зайнятості

КП «Халтуринське ГСКП»

Забезпечення тимчасової

зайнятості та матеріальної

підтримки безробітних

  1.  

Організація та здійснення соціального супроводу осіб з числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно подолати або мінімізувати

негативний вплив цих обставин

КУ «Центр надання соціальних послуг» Карлівської міської ради

Соціальна підтримка осіб з числа

внутрішньо переміщених осіб

  1.  

Надання базових соціальних послуг особам з числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно подолати негативний вплив цих обставин

Управління правового та кадрового забезпечення апарату виконавчого комітету сільської ради (Микитенко Н.О., Юрко І.І.)

Соціальна підтримка осіб з числа

внутрішньо переміщених осіб

  1.  

Надання грошової допомоги на дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, які йдуть до першого класу та/або є випускниками одинадцятих класів загальноосвітніх закладів, розташованих на території Мартинівської сільської територіальної громади

Відділ освіти, культури та спорту

Фінансовий відділ

Виконавчий комітет

Підтримка та захист дітей

  1.  

Закупівля та видача продуктових наборів для зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, що прибули до Мартинівської сільської територіальної  громади

Фінансовий відділ

Відділ освіти, культури та спорту

Виконавчий комітет

Матеріальна підтримка ВПО

  1.  

Фінансування ремонтних робіт в приміщеннях комунальної власності, де розміщуються внутрішньо переміщені особи, їх вмеблювання та придбання побутової техніки

Виконавчий комітет

Фінансовий відділ

КП «Халтуринське ГСКП»

Створення належних умов для проживання ВПО

  1.  

В разі гострої потреби надавати ВПО допомогу з місцевого продовольчого резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та небезпечних подій за рішенням комісії з питань ТЕБ та НС та виконкому сільської ради

Виконавчий комітет

Комісія з питань ТЕБ та НС

 

Матеріальна підтримка ВПО

  1.  

Надання матеріальних цінностей, що надходять у громаду у вигляді гуманітарної допомоги від партнерів-донорів та закордонних партнерів

Центр надання адміністративних послуг

Матеріальна підтримка ВПО

 

Секретар виконавчого комітету                                                                                                                                І.А. Дроздович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь