Мартинівська сільська громада
Полтавський

З 1 липня 2024 року підвищено розмір грошового забезпечення за надання послуг зі здійснення патронату над дитиною

Дата: 04.07.2024 15:39
Кількість переглядів: 119

Фото без опису  Інститут  патронату є одним із дієвих механізмів забезпечення права дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, на виховання в умовах наближених до сімейних.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Послуга патронату над дитиною надається патронатним вихователем та його помічником.

    З метою ефективного функціонування сімей патронатних вихователів постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2024 року № 633 внесені зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання послуги патронату над дитиною.

Зокрема, передбачено, що патронатним вихователем може бути, як фізична особа, так і  фізична особа - підприємець, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі та має КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91, та/або КВЕД 85.59.

Також розширено коло осіб, які можуть бути помічником патронатного вихователя. Помічником можуть бути не лише родичі, які мешкають разом з патронатним вихователем, а також інші повнолітні особи, у тому числі особи, які провадять підприємницьку діяльність, пройшли відповідне навчання та надають допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою під патронат.

Крім того, з 1 липня 2024 року збільшується розмір грошового забезпечення патронатному вихователю та встановлюється на рівні 3-х мінімальних заробітних плат на місяць (24 тис. грн). Для вихователів, які є фізичними особами - підприємцями грошове забезпечення становить 3,5 мінімальних заробітних плат (28 тис. грн). До внесення змін грошове забезпечення надавалось у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць  (15140 грн).

У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, малолітню або неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно троє і більше дітей, розмір грошового забезпечення за надану послугу патронату над дитиною збільшується на 10 відсотків за кожну дитину.

Коли в сім’ї патронатного вихователя не перебувають діти,  період між вибуттям однієї дитини до влаштуванням наступної оплачуватиметься  патронатному вихователю в розмірі однієї мінімальної зарплати.

Робота помічника патронатного вихователя оплачуватиметься у розмірі  мінімальної заробітної плати на місяць (8 тис.грн).

За три місяці догляду дитини патронатному вихователю та його помічнику  нараховуватимуться 7 днів оплачуваної відпустки  з метою профілактики професійного вигорання, відновлення їх потенціалу та підвищення професійної компетентності. Їх можна використати після вибуття дітей після трьох місяців перебування в патронатній родині, а також можна накопичувати.

      Також слід зазначити, що на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, виплачується соціальна допомога у розмірі що становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць (для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму). Якщо дитині виплачується стипендія, розмір допомоги визначається як різниця між 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму) та розміром стипендії за попередній повний місяць на момент влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя.

Максимальний розмір допомоги становить:

на дітей віком до 6 років  - 6407,50 грн (на дітей з інвалідністю до 6 років -               8970,50 грн) на місяць;

на дітей віком від 6 до 18 років – 7990 грн  (на дітей з інвалідністю віком від  6 до 18 років -  11186 грн) на місяць.

Така допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю.

У разі встановлення законом іншого прожиткового мінімуму або розміру мінімальної заробітної плати розмір соціальної допомоги та грошового забезпечення перераховується управліннями соціального захисту населення без додаткового звернення патронатного вихователя чи помічника патронатного вихователя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь