Мартинівська сільська громада
Полтавський

3. Про затвердження звіту про виконання Програми розвитку освіти Мартинівської сільської ради за 2023 рік

Дата: 30.07.2024 10:13
Кількість переглядів: 72

МАРТИНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

 

від 28 червня 2024 року          с. Мартинівка              № 500/2024

 

Про затвердження звіту про виконання Програми розвитку

освіти Мартинівської сільської ради за 2023 рік

Керуючись п.22. ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши звіт начальника відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради про стан виконання Програми розвитку освіти Мартинівської сільської ради за 2023 рік, виконавчий комітет

ВИРІШИВ:

  1. Затвердити звіт відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради про стан виконання Програми розвитку освіти Мартинівської сільської ради за 2023 рік (додається).
  2. Відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради (Тетяні ГРЕЧКО) продовжувати роботу із забезпечення конституційного права громадян на здобуття дошкільної освіти, повної загальної середньої освіти, оптимізації мережі навчальних закладів з урахуванням демографічних, економічних, соціальних перспектив, покращення матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти селищної ради, створення умов для всебічного розвитку особистості, забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника сільського голови Родика Олександра.

 

Сільський голова                                                                  Віктор КОТЕНКО

 

 

Звіт

Відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради про виконання Програми розвитку освіти Мартинівської сільської ради за 2023рік

З початку 2023 року робота виконавчого комітету, відділу освіти, молоді та спорту, закладів освіти Мартинівської сільської ради, сільської ради була спрямована на реалізацію завдань та заходів Програми розвитку освіти Мартинівської сільської ради за 2023 рік.

Програми розвитку освіти Мартинівської сільської ради на 2023 рік була затверджена рішенням одинадцятої чергової сесії сьомого скликання Мартинівської сільської ради від 24.09.2021, з внесеними змінами двадцять четвертою черговою сесією сьомого скликання від 22.12.2022 року та тридцятою черговою сесією восьмого скликання від 16.11.2023 року, з метою забезпечення стабільного розвитку системи освіти Мартинівської сільської ради відповідно до вимог суспільства, економіки, забезпечення особистісного розвитку дітей та учнівської молоді згідно з їх індивідуальними здібностями і потребами.

Провівши детальний аналіз виконання Програми розвитку освіти Мартинівської сільської ради за 2023 рік, необхідно відзначити, що фінансування заходів Програми на 2023 рік здійснювалось з урахуванням реальних можливостей сільського бюджету та за рахунок коштів державних субвенцій.

Затверджений загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, склав 1754,603 тис. гривень, із них кошти бюджету Мартинівської сільської ради -1458,103 тис. гривень, кошти інших джерел – 296,5 тис. гривень. Профінансовано:1424,803 тис. гривень, із них: кошти бюджету Мартинівської сільської ради -1165,103 тис. гривень, кошти інших джерел – 259,7 тис. гривень.

Виконано такі напрямки програми:

 Забезпечення рівних умов доступу до отримання до якісної освіти

  1. Створено освітній простір для здобуття учнями повної загальної середньої освіти через різні форми навчання: денну, індивідуальну, дистанційну, екстернат, сімейну. Заклади освіти мали гнучку структуру навчального року, що дало можливість поєднувати денну та дистанційну форму навчання. До навчання залучено 15 дітей, які здобували освіту на сімейній формі навчання.
  2. Забезпечено широке використання інформаційних ресурсів Інтернету в освітньому процесі ЗЗСО та ЗДО. Всі заклади освіти приєднанні до широкосмугового інтернету, постійно оновлюється кількість WI-FI роутерів, що дає можливість до безперебійного доступу до інтернету - 29 шт, забезпечено всі найпростіші укриття точками WI-FI.
  3.  Потребує продовження роботи зі створення умов рівного доступу до приміщень закладів освіти дітей-інвалідів та дітей з обмеженими фізичними можливостями (усунення архітектурних бар’єрів, побудова пандусів, переобладнання навчальних приміщень та решти приміщень соціальної інфраструктури навчальних закладів). Наразі маємо тільки один заклад, який на 60% є доступним для даної категорії здобувачів освіти. (ОЗ. Мартинівський ліцей). Є нагальним приведення до норми пандусів, облатування кімнат гігієни, забезпечення тактильними вказівниками тощо 
  4. Виконується норма щодо забезпечення  потреби дітей, їх батьків та громади щодо здобуття повної загальної середньої освіти шляхом будівництва, реконструкції, капітального ремонту, облаштування територій закладів освіти, а саме:
    1. замінено огорожу, оновлено ігровий майданчик у ЗДО «Малятко»;
    2. замінено огорожу, здійснено ремонт туалетних кімнат (встановлення індивідуальних кабінок), ремонт покрівлі, реконструкція системи опалення Варварівський ліцей, оновлено спортивний майданчик, заміна дерев’яних решіток на сітки у спортивному залі;
    3. ремонт системи опалення, ремонт покрівлі, ремонт кімнат гігієни у Мар’янівській гімназії;
    4. монтаж нової системи каналізаційної на харчоблоці, ремонт даху, заміна дверних полотен Білухівської гімназії
    5. облаштування комфортних умов перебування в укритті (придбання лінолеума) Мартинівський ліцей

залишається ряд невирішених проблем, які потрібно продовжити вирішувати: виконання вимог ДСНС в частині облаштування системи оповіщення, обробку горищ вогнетривкою речовиною, ремонт даху котельні Мар’янівської гімназії та Варварівського ліцею, встановлення огорожі у Мартинівському ліцеї та Білухівської гімназії, заміна дерев’яних вікон та дверей на пластикові тощо.

Особливої уваги з початком повномасштабного вторгнення стало питання безпеки в освітніх закладах. У 2022 році було встановленно мобільні найпростіші укриття, орендовано у с. Варварівка та здійснено ремонт найпростішого укриття у ОЗ Мартинівському ліцею. Тому у 2023 році актуальним було облаштування даних СЦЗО. Нагальним на питанням на даний час є питання приведення норми СЦЗО найпростіших модульних укриттів (укріплення габіонами).

 

  1.  Між Мартинівською сільською радою та Карлівською міською радою налагоджено міжмуніципальне співробітництво. Відділ освіти і Карлівський ІРЦ уклали угоду щодо забезпечення фахового психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами у ЗЗСО. У закладах освіти здобувають освіту 10 дітей з особливими освітніми потребами та відкрито 8 інклюзивних класів, відповідно до лікарсько-консультативного висновку та рекомендацій ІРЦ. Надаються корекційно-розвиткові заняття дітям відповідно до потреби. Облаштовано ресурсні кімнати у Мартинівському та Варварівському ліцеї. Учителі постійно підвищують свою фахову підготовку в галузі психології та інклюзії.

Продовжуємо працювати в даному напрямку та реалізуємо проєкт доступності та інклюзивностіосвіти в громаді, а саме: освітнє середовище є недостатньо інклюзивним, безбар’єрним та дружнім, не створює належних умов для отримання якісної освіти, соціалізації, підготовки до самостійного життя та професійної діяльності; забезпечення кадрами - практичні психологи, соціальний педагоги, логопеди, асистенти вчителів та асистент дитини. Покращення матеріально-технічної бази для роботи з інклюзивними дітьми тощо.

  

ІІ. Соціальний захист учасників освітнього процесу

  1. Відповідно до реалізації Програми «Шкільний автобус» забезпечено безкоштовне підвезення учнів, вихователів та вчителів. На балансі закладів освіти налічується два шкільних автобуси, які забезпечують підвезення 88 учасників  освітнього процесу, що перевищує кількість місць для сидіння в наявних транспортних засобах. Є нагальним питанням придбання шкільного автобусу оскільки засновник має забезпечити доступ до здобуття повної загальної освіти (10-11 клас) та забезпечити підвезення учнів у разі реогранізації закладів освіти.
  2. Мартинівська сільська рада як засновник прийняла рішення щодо 100%, забезпечення здобувачів освіти гарячим безкоштовним харчуванням, відповідно до рішення двадцять четвертої чергової сесії восьмого скликання від 22.12.2022року щодо організації харчування в закладах  загальної середньої та дошкільної освіти  у 2023 році та встановлено вартість дітодня у ЗДО – 95 грн та ЗЗСО – 60 грн.

Витрачено коштів на продукти харчування по ЗДО – 133 719,94 грн що становить 52% від закладеної потреби. По ЗЗСО 1 340 4491,64 грн що становить 80% від запланованого. Недовиконання пов’язане з переходом на дистанційну форму навчання протягом навчального року.

  1. Попри воєнний стан у Мартинівській громаді реалізовано право дитини на літнє оздоровлення шкільних таборах денного перебування. У 2023 році оздовленням охоплено 139 дитини громади та використано 117 251,72 грн.  Літній відпочинок дітей організовано з дотриманням вимог з охорони праці та безпеки життєдіяльності, протипожежних правил, проведення профілактичної роботи щодо запобігання травматизму, проведенням заходів щодо попередження отруєнь, профілактики шлунково-кишкових захворювань, дотримання вимог санітарного законодавства та протиепідемічних заходів.
  2.  

ІІІ. Матеріально-технічна та навчально-методична база закладів освіти

  1. Не в достатній мірі реалізовано розділ Програми розвитку освіти в від запланованого щодо забезпечення навчальними комп’ютерними комплексами та оновлення та  модернізацію наявного парку комп’ютерної техніки; комплектування закладів ліцензійним програмним забезпеченням, сучасними меблями відповідно до санітарно-гігієнічних та естетичних вимог. По ЗДО реалізували на 93% на суму 450 599,75 грн по ЗЗСО – на 92% на суму 1053409,32 грн.
  2. Упродовж 2022 та 2023 років 4 закладів освіти почали працювати з електронними журналами та щоденниками в сервісі «Нові знання» та планово переходимо працювати у єдиній освітній системі EDDI.

ІV. Забезпечення національно-патріотичного виховання дітей та молоді, впровадження здоров’язберігаючих технологій

  1. Ефективно працюють освітні заклади щодо забезпечення виховання учнівської молоді на основі традицій і звичаїв українського народу, вивчення його історичної та культурної спадщини, формування у підростаючого покоління високої патріотичної свідомості, готовності до виконання громадянських і конституційних обов’язків, поваги до державних символів України. Реалізовано ряд освітніх проєктів «Круті в укритті», «Козацькі забави», «Джура», «Стежками кобзаря», «Квіз діти» тощо.
  2. Продовжуємо удосконалювати фізкультурно-оздоровчу та спортивно-масову роботу в закладах освіти. У 2023 році реалізовано проєкти «Шкільні ліги», «Пліч-о-пліч», «Спортивна громада – здорова дитина», велопробіг, шкільні спортивні спартакіади. У рамках реалізації позашкільної освіти у листопаді 2023 року відкрито секцію гирьового спорту, вихованцями якої є учнів закладів освіти Мартинівської територіальної громади. На разі, маємо вже є спортивні здобутки у вихонців.
  3. Відповідно до Програми  оновлено фонди шкільних бібліотек художньою літературою 119 примірників на суму 18344 грн.
  4. Облаштовано «Клас безпеки»  у ОЗ Мартинівському ліцею на суму 177 200,00 грн це інтерактивний клас, технічне оснащення якого дозволяє забезпечити освітній процес та постійну активну взаємодію учнів та вчителів. Клас безпеки це не лише крок до вирішення конкретних ситуацій, але й інвестиція в розвиток особистості кожного учня. Цей простір надає можливість кожному школяреві вчитися жити у світі, що постійно змінюється, зберігаючи свою безпеку та впевненість в завтрашньому дні. Актуальним є питання забезпечення кабінету «Захист України»  

 

V. Педагогічні кадри. Післядипломна педагогічна освіта

 

  1. Заклади освіти укомплектовані педагогічними кадрами. Гострим залишається питання щодо заповнення вакантних посад практичних психологів та медичним персоналом.
  2. Здійснюється координаційна робота щодо укладання договорів між закладами загальної середньої освіти і вищими навчальними закладами про курсову перепідготовку вчителів на базі ПАНО. За 26 спеціальностями пройшло курсову перепідготовку учителі Мартинівської громади у 2023 році.    
  3. 12 учителів пройшли навчання згідно наказу ДОН ПОВА № 327  від 25.05.2023 «Про реалізацію програми підвищення кваліфікації «Діяльнісний підхід у початковій школі в реаліях сьогодення»» з метою забезпечення освітянської спільноти якісною підготовкою до впровадження реформи «Нова української школи»

VI. Міжнародне партнерство

 Поки що проблемним залишається участь навчальних закладів, педагогів та учнів у різних проектах і програмах міжнародних організацій та співтовариств  керівники закладів освіти.            

 

 

Начальник відділу освіти культури

та спорту Мартинівської сільської ради                            Тетяна ГРЕЧКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь