Мартинівська сільська громада
Полтавський

Про  створення Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Виконавчому комітеті Мартинівської сільської ради

Дата: 31.07.2023 10:59
Кількість переглядів: 33

 

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

МАРТИНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ПОЛТАВСЬКОГО  РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

   28.07.2023 року                                                                                     № 91-од                                                                          

Про  створення Координаційної ради

з питань внутрішньо переміщених осіб

при Виконавчому комітеті

Мартинівської сільської ради

 

 

     

         Відповідно до ст. ст. 34, 40, 42, 59  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», із змінами та доповненнями,  з метою вирішення питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб і сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб на території громади:

 

 

         1. Створити   Координаційну раду з питань внутрішньо переміщених осіб

при Виконавчому комітеті Мартинівської сільської ради та затвердити її склад (додається).

2. Затвердити Положення про Координаційну раду (додається).

          3.Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника  сільського голови Олександра Родика.

 

 

 

Сільський голова                                                                       Віктор КОТЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження сільського голови

від    _____________2023 року       №____-од             

            

 

СКЛАД

Координаційної ради

з питань внутрішньо переміщених осіб

при Виконавчому комітеті Мартинівської сільської ради

 

РОДИК Олександр Анатолійович

голова Координаційної ради, заступник сільського голови

ЛЯХОВА Олена Юріївна

заступник голови Координаційної ради: секретар сільської ради

МИКИТЕНКО Наталія Олексіївна

секретар Координаційної ради:

начальник відділу соціального захисту населення управління правового, соціального забезпечення та управління персоналом апарату виконавчого комітету Мартинівської сільської ради

Члени координаційної ради:

ДАНЕЦЬ Михайло Федорович

староста Варварівського старостинського округу

БОЙЧЕНКО Алла Миколаївна

староста Білухівського старостинського округу

ЗУБЕНКО Тетяна Анатоліївна

завідувач, сімейний лікар Халтуринської АЗПСМ (за згодою)

СИРИЦЯ Наталія Сергіївна

фахівець із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Карлівської міської ради (за згодою)

СУЩЕНКО Ірина Анатоліївна

начальник управління правового, соціального забезпечення та управління персоналом апарату виконавчого комітету Мартинівської сільської ради

МИХАЙЛЕНКО Оксана Василівна

начальник служби у справах дітей Мартинівської сільської ради

ГРЕЧКО Тетяна Сергіївна

начальник відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради

ЛІНІЧЕНКО Ірина Володимирівна

начальник центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Мартинівської сільської ради

ДУМЕНКО Юлія Юріївна

начальник фінансового відділу Мартинівської сільської ради

КОЗЕЛЬКО Оксана Дмитрівна

начальник відділу-головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку, звітності та фінансового забезпечення виконавчого комітету Мартинівської сільської ради

КОВАЛЬОВА Тетяна Василівна

внутрішньо переміщена особа (за згодою)

ШЕВЧЕНКО Валентина Сергіївна

внутрішньо переміщена особа (за згодою)

ХЛЄВНА Юлія Олексіївна

внутрішньо переміщена особа (за згодою)

ФІЛОНЕЦЬ Катерина Миколаївна

внутрішньо переміщена особа (за згодою)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження сільського голови

від    _____________2023 року       №____-од            

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про Координаційну раду з питань внутрішньо переміщених осіб

при Виконавчому комітеті Мартинівської сільської ради
 

I. Загальні положення

1.1. Координаційна рада з питань внутрішньо переміщених осіб при Виконавчому комітеті Мартинівської сільської ради (далі – Координаційна рада) є консультативно-дорадчим органом, утвореним з метою вирішення питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) та інтеграцією ВПО у територіальну громаду.

1.2. У своїй діяльності Координаційна рада керується Конституцією і законами України, указами та розпорядженнями Президента України, постановами Верховної Ради України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, рішеннями Мартинівської сільської ради, її виконавчого комітету, розпорядженнями сільського голови, цим Положенням та іншими нормативними актами.

1.3. Положення про Координаційну раду затверджується розпорядженням Мартинівського сільського голови.

1.4. Діяльність Координаційної ради ґрунтується на принципах верховенства права, законності, прозорості, колегіальності, народовладдя, підзвітності та відповідальності, інклюзивності та рівності.

 

II. Завдання Координаційної ради

1.  Основними завданнями Координаційної ради є:

2.1. Створення консультативних механізмів для вирішення проблемних питань, що виникають в процесі реалізації своїх прав особами, які змушені вимушено переміститися з місць постійного проживання у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України.

2.2. Здійснення повноважень Мартинівської сільської ради та її виконавчих органів з питань забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб на території громади.

2.3. Сприяння залученню внутрішньо переміщених осіб та інших осіб, які постраждали від військової агресії Російської Федерації проти України, до вирішення питань, які виникають на місцевому рівні, зокрема, шляхом залучення членів Ради до участі у робочих групах, комісіях тощо, до процесу розробки та виконання місцевих програм у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб та розбудови миру, а також у сфері соціального захисту, зайнятості населення, забезпечення житлових, майнових, політичних прав та інших.

2.4. Сприяння реалізації Керівних принципів ООН з питань внутрішнього переміщення, а саме щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на свободу мирних зібрань, участі на рівних засадах у справах громади, а також пошуку довготривалих рішень.

2.5. Сприяння залученню вразливих груп з-поміж внутрішньо переміщених осіб та інших, які постраждали внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України (жінок, представників національних меншин, осіб з інвалідністю тощо), до процесу ухвалення рішень.

2.6. Застосування принципів конфліктної та ґендерної чутливості у процесі розробки та реалізації політики на місцевому рівні задля розвитку соціальної згуртованості, зменшення напруги та ризиків виникнення конфліктів між приймаючою громадою та внутрішньо переміщеними особами.

2.7. Сприяння співпраці Мартинівської сільської ради, її виконавчого комітету з органами виконавчої влади, підприємствами, закладами, установами, організаціями, громадськими об'єднаннями, суб’єктами підприємницької діяльності, у тому числі міжнародними та науковими, засобами масової інформації, іншими інститутами громадянського суспільства з питань захисту прав та забезпечення внутрішньо переміщених осіб, пошуку довгострокових рішень по покращенню розвитку громади та розбудови миру.

2.8. Співпраця з благодійними та громадськими організаціями, в тому числі з міжнародними, щодо забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

2.9. Сприяння залученню фінансування на виконання програм та заходів, що містять компонент допомоги внутрішньо переміщеним особам.

 

 

III. Повноваження Координаційної ради

3.1.  Підготовка пропозицій щодо розробки та реалізації Стратегії розвитку територіальної громади на відповідний період, а також включення питань, що стосуються внутрішньо переміщених осіб до програм Мартинівської сільської ради.

3.2. Залучення внутрішньо переміщених осіб до вирішення проблемних питань у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб з метою інтеграції в територіальну громаду шляхом:

 − участі у проведенні відповідно до законодавства громадського моніторингу здійснення заходів у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб;

 − підготовки пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів та рекомендацій щодо вдосконалення існуючих та/або ініціювання прийняття нових актів Мартинівської сільської ради, її виконавчих органів та підвищення ефективності їх діяльності у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

 3.3. Координаційна рада  відповідно до покладених на неї завдань:

- проводить аналіз ефективності та моніторинг стану справ та причини виникнення проблем у процесі здійснення Мартинівською сільською радою та її виконавчими органами повноважень у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб;

 - вивчає результати діяльності Мартинівської сільської ради та її виконавчих органів у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб;

 - проводить моніторинг стану виконання Мартинівською сільською радою та її виконавчими органами покладених на них завдань з питань забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб;

- бере участь у розробці проєктів місцевих програм, інших нормативно-правових актів з питань забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб;

- розглядає пропозиції органів місцевого самоврядування, органів державної влади, правоохоронних органів, підприємств, закладів, установ, організацій, громадських організацій з питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб у Мартинівській територіальній громаді;

- співпрацює з благодійними та громадськими організаціями щодо забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб;

- сприяє залученню фінансування на виконання програм та заходів, що містять компонент допомоги внутрішньо переміщених осіб;

-  інформує громадськість про свою діяльність, ухвалені рішення та стан їх виконання;

 - здійснює оцінку ризиків для внутрішньо переміщених осіб та визначає заходи реагування;

- здійснює інші заходи, спрямовані на досягнення мети створення та виконання завдань.

3.4. Координаційна рада  має право:

- утворювати у разі потреби для виконання покладених на неї завдань постійні та тимчасові робочі групи;

-  отримувати в установленому порядку від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань;

- залучати (за згодою) до участі у своїй роботі працівників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, а також окремих фахівців (незалежних експертів, представників інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій тощо);

      - організовувати і проводити публічні заходи (семінари, конференції, засідання, круглі столи тощо).

 

IV.Порядок формування складу Координаційної ради

4.1. Склад Координаційної ради та зміни до нього формується шляхом затвердження персонального складу розпорядженням Мартинівського сільського голови з числа осіб, які відповідають вимогам до члена Координаційної ради та  виявили бажання брати участь у її діяльності.

4.2. Членство в Координаційній раді є індивідуальним. Члени виконують свої обов’язки на громадських засадах.

4.3. Склад Координаційної ради  формується без дискримінації за будь-якою ознакою, зокрема, за ознакою раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії або віросповідання, політичних чи інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, правового або соціального статусу, віку, інвалідності, майнового стану, народження, або за будь-яким іншим критерієм.

        4.4. До складу Координаційної ради можуть входити:

- громадяни України, яким виповнилось 18 років і які проживають на території Мартинівської територіальної громади, в тому числі внутрішньо переміщені особи, які обліковані на території Мартинівської територіальної громади, та постраждалі внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України;

- представники суб’єктів господарювання, які перемістилися до Мартинівської територіальної громади внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України; посадові особи/співробітники Мартинівської сільської ради та її виконавчих органів, представники місцевих організацій, які реалізують проєкти у сфері реалізації та захисту прав внутрішньо переміщених осіб та цивільного населення, яке постраждало внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, на території Мартинівської сільської територіальної громади.

4.5. Припинення діяльності Координаційної ради здійснюється розпорядженням Мартинівського сільського голови.

4.6. У разі припинення повноважень голови Ради до обрання нового голови його обов’язки виконує заступник голови Координаційної ради, якщо інше не передбачено її рішенням.

4.7. Членство в Координаційній раді припиняється на підставі рішення Координаційної ради в разі систематичної відсутності члена на її засіданнях без поважних причин (більше ніж тричі поспіль).

4.8. Пропозицію щодо припинення членства вносить голова Координаційної ради.

4.9. Кількісний склад Координаційної ради становить не більше ніж 30 осіб.

4.10. Склад Координаційної ради формується з голови Ради, заступника голови Ради, секретаря ради та членів.

4.11. Голова Координаційної ради :

  • здійснює загальне керівництво роботою Координаційної ради;
  • скликає та проводить засідання, визначає перелік питань до розгляду на засіданнях, підписує протоколи засідання;
  • здійснює інші повноваження відповідно до цього положення.

У разі відсутності голови його обов’язки виконує заступник голови Координаційної ради.

4.12. Заступник голови Ради у разі відсутності голови Ради, виконує його обов’язки та реалізовує повноваження голови ради, протягом періоду відсутності голови Ради.

4.13. Секретар Координаційної ради:

  • повідомляє членів про дату та порядок денний засідання;
  • веде протокол засідання;
  • забезпечує підготовку матеріалів для розгляду на засіданнях;
  • здійснює інші організаційні заходи, пов’язані з роботою  Координаційної ради.

4.14. Членство в Координаційній раді припиняється у разі:

 - систематичної відсутності її члена на його засіданнях або заходах без поважних причин (більше ніж три рази поспіль);

- систематичного невиконання доручень Координаційної ради, що засвідчено двома її рішеннями;

- неможливості члена Координаційної ради брати участь у її роботі за станом здоров'я, визнання у судовому порядку члена Координаційної ради недієздатним або обмежено дієздатним, засудження за вчинення умисного злочину;

- подання членом Координаційної ради відповідної заяви.

 

V. Організація роботи Координаційної ради

5.1. Основною формою роботи Координаційної ради є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на квартал.

5.2. Засідання можуть проводитись у таких форматах:

  • засідання, які потребують фізичної присутності членів Координаційної ради та запрошених осіб (очне);
  • онлайн засідання в режимі відео конференції або аудіоконференції (дистанційне);
  • за присутності членів Координаційної ради частково фізично та частково онлайн (змішане).

5.3. Позачергові засідання можуть скликатися за ініціативою голови Координаційної ради, або однієї третини загального складу членів Координаційної ради.

    1. Повідомлення про скликання засідання, у тому числі позачергового, доводиться до відома кожного її члена не пізніше як за два робочих дні до його проведення із використанням будь-якого доступного засобу комунікації (по телефону, електронною поштою, соціальними мережами тощо).
    2. Засідання Координаційної ради є правомочним, якщо на ньому присутні (у тому числі дистанційно) не менш як половина її членів від загального складу. За неможливості проведення засідання через відсутність кворуму засідання переноситься, про що повідомляються всі члени Координаційної ради.
    3. Засідання Координаційної ради проводяться відкрито.
    4. За запрошенням голови Координаційної ради у її засіданнях можуть брати участь представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадськості, інші особи
    5. Пропозиції щодо розгляду питань на засіданні Координаційної ради вносять голова Координаційної ради, заступники голови та члени.
    6. Рішення Координаційної ради приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, які беруть участь у засіданні (у тому числі дистанційно). У разі рівного розподілу голосів рішення вважається таким, що не є прийнятим.
    7. Рішення, прийняті на засіданні, у п’ятиденний строк оформлюється протоколом, який підписується головуючим на засіданні та секретарем Координаційної ради.
    8. Член Координаційної ради, який не підтримує рішення, може викласти у письмовій формі свою окрему думку, яка додається до протоколу засідання.
    9. Рішення Координаційної ради мають рекомендаційний характер.
    10. Відомості про діяльність Координаційної ради можуть оприлюднюватись на офіційному веб-сайті Мартинівської сільської ради та/або в інший прийнятний спосіб.
    11. Виконавчий комітет Мартинівської сільської ради здійснює організаційне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради, створює належні умови для її роботи, зокрема забезпечує Координаційну раду приміщенням, засобами зв’язку (телефон, факс, електронна адреса), необхідними для проведення засідань та організації роботи.
    12. Положення про Раду, склад Ради, протоколи засідань, прийняті рішення та інформація про хід їх виконання, а також інші відомості про діяльність Ради можуть оприлюднюватися на офіційному веб-сайті Мартинівської територіальної громади та/або в інший прийнятний спосіб.

5.16. У засіданнях на запрошення Координаційної ради можуть брати участь інші особи, які не є членами Координаційної ради.

 

VI. Прикінцеві положення

1. Припинення діяльності Координаційної ради здійснюється за розпорядженням сільського голови або у встановленому порядку відповідно до вимог чинного законодавства України.

2. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться в установленому для його прийняття порядку.

 

 

 

Начальник відділу

соціального захисту населення                                         Наталія МИКИТЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь