Мартинівська сільська громада
Полтавський

Полтавщина в житті Пилипа Орлика

Дата: 19.08.2024 10:25
Кількість переглядів: 41

Фото без опису Однією з найстарших Конституцій світу вважається американська – 1787 року. Конституцію Франції ухвалили 1791-го, за два роки після Великої французької революції. Тоді ж була ухвалена і польська Конституція. Та першою Конституцією Європи можна вважати Конституцію Пилипа Орлика 1710 року. Історики вважають цей документ однією з ключових засад української ідентичності.

Співавтором Конституції був полтавець Костянтин Гордієнко (р.н. невід. – 05/16.05.1733) – багаторічний кошовий отаман Запорозької Січі, як і Орлик, непримиренний борець проти Москви.

Орлик Пилип Степанович (11.10.1672–24.05.1742) – державний діяч, гетьман України в еміграції (1710–1742), найбільш відомий серед супротивників московської антиукраїнської політики прибічник І. Мазепи, був безпосередньо пов’язаний із Полтавщиною.

Збіднілий нащадок литовсько-білоруського шляхетського роду чеського походження після закінчення Києво-Могилянської академії деякий час служив кафедральним писарем київської митрополії, а потім переїхав до Полтави, де працював при гетьманській канцелярії.

У листопаді 1698 він узяв шлюб із дочкою полтавського полковника П. Герцика Ганною. Це одруження ввело здібного канцеляриста до кола козацької еліти й відкрило йому шлях до старшинської кар’єри: 1706 р. П. Орлик став генеральним писарем Війська Запорозького і найближчим помічником гетьмана І. Мазепи.

Подавшись разом з І. Мазепою на еміграцію, П. Орлик перейняв по його смерті гетьманство. У статусі законного володаря України у вигнанні, П. Орлик понад 30 років керував політикою екзильного уряду, маючи на меті визволення України з-під московської влади. Увесь цей час він намагався висунути українське питання на міжнародний форум і організувати антимосковську коаліцію європейських держав.

Старший із семи дітей Орликів Григорій (05.11.1702–14.11.1759), народжений у Полтаві, хрещеник І. Мазепи, вихований в українському дусі, був вірним продовжувачем справи, розпочатої хрещеним та рідним батьками. Служив у шведській і саксонській гвардії, згодом у французькій армії, активно захищав «справу козацьких вольностей» при королівських дворах Європи, представляючи аргументи на користь «української революції».

#символиУкраїни


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь