Мартинівська сільська громада
Полтавський

2. Про стан організації харчування у закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти Мартинівської сільської ради

Дата: 30.05.2025 12:19
Кількість переглядів: 9

МАРТИНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

 

 

від   29 травня 2025 року               с. Мартинівка                        № 639/2025

 

Про стан організації харчування у закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти Мартинівської сільської ради

 

           Відповідно до ст. 32, 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства»,   Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та заслухавши інформацію начальника відділу освіти, культури  та спорту Тетяни Гречко «Про стан організації харчування в закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти Мартинівської сільської ради», виконавчий комітет Мартинівської сільскої ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію начальника відділу освіти, культури та спорту Тетяни Гречко «Про стан організації харчування в закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти Мартинівської сільської ради», взяти до відома (додається).

2. Відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради забезпечити дотримання організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти Мартинівської сільської ради.

3. Координацію роботи та контроль за виконанням даного рішення покласти на начальника відділу освіти, культури та спорту Тетяну ГРЕЧКО

 

Сільський голова                                                            Віктор КОТЕНКО

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

про стан роботи щодо організації харчування у закладах освіти

Мартинівської сільської ради у 2025 році

 

Відділ освіти, культури і спорту Мартинівської сільської ради (далі – Відділ освіти) реалізовував заходи щодо організації харчування у закладах освіти Мартинівської територіальної громади у 2025 році відповідно до Закону України «Про освіту», “Про дошкільну освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, на виконання Постанови Кабінету Міністрів від 24.03.2021 № 305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”, враховуючи вимоги наказу МОЗ України від 25.09.2020 №2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», Рішення тридцять шостої чергової сесії восьмого скликання Мартинівської сільської ради                           Полтавського району Полтавської області від 19.12.2024р «Про організацію харчування дітей у закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти Мартинівської сільської ради»

І. Організація харчування у освітніх закладах громади

Харчування учнів закладів загальної середньої та дошкільної освіти організовано на основі циклічного перспективного меню, яке складається з урахуванням сезонності та наявності сезонних продуктів. На кожен сезон розробляється Примірне чотиритижневе меню, з подальшим погодженням у  Держпродспоживслужба.

При формування бюджету на 2025 рік враховані кошти на харчування дітей на суму грн. З них ЗДО – 250 000,00грн (профінансовано – 53040,84грн), ЗЗСО – 1350 000,00 грн (профінансовано 7555 642,95 грн) та враховано субвенцію на харчування відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2024 р. № 1456) виділено коштів 298 700,00 грн (використано 200872,95 грн).

Організація харчування в закладах дошкільної освіти здійснювалася Відділ освіти згідно укладених договорів з постачальниками продуктів харчування. Під час планування закупівель харчових продуктів для послуг із харчування  Відділ освіти дотримується встановлених МОЗ вимог щодо організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у закладах освіти та керується нормами харчування для відповідних вікових груп  дітей.

     Плату за харчування вихованців закладів дошкільної освіти здійснює Мартинівська сільська рада:  харчування учнів ЗЗСО у 2025 р.  становить 70 грн, а для ЗДО – 95 грн.  У поточному бюджетному періоді між закладами освіти здійснено перерозподіл субвенції для забезпечення в повному обсязі одноразовим гарячим харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти.

ІІ.  Кадрове та методичне забезпечення працівників харчоблоків ЗЗСО та ЗДО

     У 4 ЗЗСО громади працюють 5 кухарів.  У ЗДО «Малятко» працює 1 кухар.

    5 освітніх заклади мають у штатному розписі сестер медичних, але 4 наразі вакансії. Білухівська гімназія має медпрацівника, а іншими и освіти укладено угоди із працівниками ЦПМСД Мартинівської сільської ради.

Усі кухарі ЗЗСО та ЗДО громади мають відповідну освіту. Тому постає питання проходження кухарями професійного навчання та підвищення кваліфікації.

        Обласною військовою адміністрацією спільно з Проєктним офісом реформи системи шкільного харчування рекомендовані  безкоштовні сертифіковані ресурси для підвищення професійності та інституційної спроможності залучених до організації харчування у  закладах освіти посадовців - курси на платформі  “Prometheus” «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР» та ,,Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства,,. У закладах освіти громади такі курси пройшли  20 працівників та отримали відповідні сертифікати.

Працівники закладів освіти мають можливість ознайомитися на платформі про здорове харчування у школах «Знаїмо» – znaimo.gov.ua,  що є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської, з інформацією про реформу, нормативно-правовою базою, навчальними матеріалами, підказками про реформу тощо, а також інформацією про онлайн-курс практичних аспектів впровадження вимог харчового законодавства у харчоблоках закладів освіти.

ІІІ. Питання організації харчування, які на постійному контролі

    Щомісячно здійснюється аналіз виконання норм харчування у ЗДО та ЗЗСО, підсумки якого розглядаються на нарадах керівників ЗЗСО та ЗДО. Зокрема, у І кварталі 2025 року виявлено, що переважно харчування дітей здійснювалося відповідно до норм, було раціональним, збалансованим, різноманітним. Вимагає покращення забезпечення харчування сезонними овочами та фруктами,  але  недовиконання норм харчування у даному випадку залежало від несвоєчасного постачання продуктів з вини  постачальника.

Усі освітні заклади громади при організації харчування дітей вирішували завдання щодо режиму харчування, розподілу їжі за калорійністю, якістю харчування, дотримання технології приготування  страв, виконання  норм харчування, виховання культурно-гігієнічних навичок у дітей, складання меню, вітамінізації страв, ведення документації та дотримання нормативно - інструктивних документів.

      З метою забезпечення дітей якісним, безпечним та збалансованим харчуванням, збереження здоров’я здобувачів освіти, запобігання виникненню у них захворювань органів травлень відділом освіти, культури і спорту здійснювався моніторинг організації харчування у закладах освіти громади. Зокрема, виявлено, умови  зберігання продуктів відповідають нормам. Харчоблоки  відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, забезпечені технологічним обладнанням, мийними та дезінфікуючими засобами, проточною гарячою водою, посудом. Персонал харчоблоків закладів освіти має спеціальний одяг – халати, фартухи, косинки. Комори, овочесховища, де зберігаються продукти харчування, оснащені необхідним обладнанням, інвентарем, ваговими приладами, мірною тарою тощо. У приміщеннях дотримуються санітарних норм і правил, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я від 23.03.2016 №234.

Освітні заклади забезпечені необхідним набором посуду. Зокрема, здійснюється поетапне придбання  нового столового посуд (тарілки, чашки, сковороди та кастрюлі).  З технологічного обладнання придбано за звітний період  м’ясорубки, ваги, холодильник.

У травні 2025 році здійснено лабораторні дослідження питної води, здійснено взяття зразка змивів з поверхні посуду, який потім аналізується в лабораторії для визначення наявності мікроорганізмів, здійснено перевірку овочів та фруктів на вміст нітратів.

У 2025 році було подано проєкт  «Сучасний харчоблок для Опорного ліцею в с. Мартинівка» до державної екосистеми управління відновлення через платформу DREAM. Даний проєкт включає модернізацію харчоблоку ліцею відповідно до вимог НАССР.

 

 

Начальник відділу освіти, культури і спорту                          Тетяна ГРЕЧКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь