Десикація соняшника
Десикація – неодмінний елемент технології вирощування багатьох сільськогосподарських культур, зокрема й соняшнику. Передзбиральну десикацію соняшнику слід проводити передусім для того, щоб пришвидшити достигання й підсушування рослин та отримати сухе насіння. Ще одна з важливих переваг десикації – цей технологічний захід дозволяє почати збирання урожаю щонайменше на 5-10 днів раніше. За рахунок десикації зменшуються втрати під час збирання врожаю (і не має значення, рік був вологий чи сухий), адже завдяки обробці врожай достигає набагато рівномірніше. Також усі знають, що при збиранні вологого соняшникового насіння втрати неминучі, бо комбайн погано справляється з обмолотом сирої маси. Десикація ж не лише підсушує соняшник, а й знищує бур’яни. Це відповідно спрощує збирання, підвищує якість урожаю. Отже десикація суттєво полегшує збирання урожаю та зменшує його втрати на 30-50 %. Десикація соняшнику - також добре відомий виробникам агроприйом, який проводять не тільки з метою прискорення дозрівання і збирання врожаю а й зниження його втрат від грибкових захворювань (білої і сірої гнилі). Десикацію краще проводити за вологості насіння близько 20%,кошиків -80%,стебел – 60%. Практика показує,що такий стан настає через 35-40 діб після масового квітування рослин соняшнику. За обприскування в цей строк відбувається швидке підсихання рослин, тому через шість-десять діб рослини підсихають до такого стану, що їх легко збирати.
16:11 02.09.2021